Schengen vize ücretleri artıyor: Yeni fiyat ne kadar olacak?

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

2 Şubat’ta Avrupa Komisyonu Schengen vizesi ücretlerinde artış taslağı sundu. Teklif yasalaşırsa fiyat artışı önümüzdeki birkaç ay içinde gerçekleşecek

REKLAM

Avrupa Komisyonu, 2024 yılında Schengen vizesi temel ücretinin artırılmasına yönelik bir teklif sundu.

Teklife yeşil ışık yakılması halinde ücret yüzde 12 oranında artacak; yetişkinler için 80’den 90 avroya, çocuklar için ise 40’tan 45 avroya çıkacak.

AB ayrıca, üye devletler tarafından sınır dışı edilen kişilerin “geri dönüşünü kabul etmede yetersiz işbirliği” gösteren ülkelere yönelik ücreti daha da artırmayı planlıyor.

AB ve Schengen bölgesinin 90 günlük vize muafiyeti kuralına uygun olmayan üçüncü ülke vatandaşları için Schengen vizesi gerekmektedir.

Teklif yasalaşırsa fiyat artışı önümüzdeki birkaç ay içinde gerçekleşecek.

Schengen vizesinin maliyeti 2024’te ne kadar olacak?

Avrupa Komisyonu, Aralık ayında üye ülke uzmanlarının revizyonu “ezici bir çoğunlukla” desteklediği toplantının ardından 2 Şubat’ta Schengen vizesi ücretlerine yönelik artış taslağını sundu.

Girişim 1 Mart’a kadar geri bildirime açık olacak. Bu süre zarfında AB vatandaşları konuya ilişkin bakış açılarını ifade edebilir ve öneriyi destekleyip desteklemediklerini belirtebilirler.

Böylece AB, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek değişiklikleri uygulayabilecek.

Schengen vizesi ücretleri her üç yılda bir gözden geçirilir. Komisyon, önerilen fiyat artışının AB’de artan enflasyon oranından kaynaklandığının altını çizdi.

Bu değişikliğin gerçekleşmesi halinde vize ücretleri yetişkinler için 80 avrodan 90 avroya, çocuklar için ise 40 avrodan 45 avroya çıkacak.

Vatandaşların geri kabulü konusunda işbirliği yapmayan ülkeler için maliyet 120 avrodan 135 avroya, 160 avrodan 180 avroya çıkacak.

Ayrıca Komisyon, Schengen vizesi işleme hizmetlerinin harici sağlayıcılarının, inceleme doğrultusunda ücretlerini artırabileceklerini önerdi.

Üye ülkeler adına Schengen vizesi başvurularını toplayan vize acenteleri gibi harici sağlayıcıların alabileceği maksimum tutar genellikle standart ücretin yarısı kadardır.

Komisyon bu miktarın 40 avrodan 45 avroya çıkarılmasını teklif ediyor.

Schengen vizesini uzatmanın maliyeti 30 avroda sabit kalacak.

AB yalnızca dijital Schengen vizelerini uygulamaya koyacak

AB ayrıca 2022 yılında tartışılan dijital Schengen vizesini hayata geçirmeyi planladığını da duyurdu.

Yolcular, ziyaret etmek istedikleri ülkeye bakılmaksızın online başvuru yapabilecek ve dijital versiyon, mevcut pasaport etiketi sisteminin yerini alacak.

Avrupa Komisyonu dijital platformu 2028 yılına kadar hayata geçirmeyi umuyor.

REKLAM

AB’yi ziyaret etmek için Schengen vizesine ihtiyacım var mı?

90 gün kuralından yararlanamayan AB üyesi olmayan ülke vatandaşları için Schengen vizesi gerekmektedir.

Türkiye, Güney Afrika, Hindistan, Pakistan, Sri Lanka ve Çin gibi ülkelerin vatandaşları, turizm amaçlı veya aile ziyaretleri için 28 Avrupa ülkesinde 90 güne kadar kalma olanağı sağlayan Schengen vizesine ihtiyaç duyuyor.

İngiltere, Kanada, Amerika ve Avustralya gibi ülke vatandaşlarının Schengen vizesine başvurmalarına gerek yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir