Zelenskyj altı ay içinde ikinci kez özel kuvvetlerin komutanını değiştirdi

Ukrayna’nın Rusya’nın kontrolündeki bölgelerde, özellikle de Kırım yarımadasında yürüttüğü operasyonlara özel kuvvetlerin katıldığına inanılıyor.

REKLAM

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, son altı ayda ikinci kez özel kuvvetler komutanını değiştirdi.

Albay Serhiy Lupanchuk’un görevden alınması ve Tuğgeneral Oleksandr Trepak’ın atanması, bu karara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadan, cumhurbaşkanının internet sitesinde iki kararnameyle duyuruldu.

Trepak, 2014 yılından bu yana doğu Ukrayna’da Rusya destekli ayrılıkçılara karşı savunma operasyonlarına aktif olarak katılıyor. Trepak, o dönemin en büyük operasyonlarından biri olan Rusya’nın Donetsk havaalanına yönelik saldırısını püskürtme operasyonuna liderlik etti.

Ukrayna ordusunun komuta zinciri, Zelenskyy’nin Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhnyi’nin yerine o zamanki Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Syrskyi’yi getirdiği Şubat ayından bu yana çeşitli düzeylerde yeniden düzenlendi.

O dönemde Zelenskiy, yeni askeri liderliğin silahlı kuvvetlerin kontrolünü ele geçirdiğini ve birliklerin günlük ihtiyaçlarını anlayan deneyimli komutanları getirerek sistemi “yeniden başlatma” sözü verdiğini söyledi.

Değişiklik, Ukrayna ordusunun insan gücü eksikliğinden ve azalan topçu tedarikinden yararlanan Rus birliklerinin Doğu Cephesinde ilerlediği bir zamanda gerçekleşti.

Perşembe günü yayınlanan ayrı bir kararnameyle Zelenskiy, Mart ayında görevden aldığı Dmytro Hereha’yı ordunun destek güçlerinin komutanlığına yeniden atadı.

Lupanchuk, selefi Viktor Horenko’nun ani görevden alınmasının ardından geçen Kasım ayında özel kuvvetler komutanlığına atandı.

Özel kuvvetlerin kamuya açık bir profili yok ancak Rusya’nın kontrolündeki bölgelerde, özellikle de Kırım yarımadasında Ukrayna operasyonlarına katıldıklarına inanılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir