Polonya’da binlerce çiftçi AB’nin iklim politikalarına karşı yürüdü

Avrupa Birliği Yeşil Anlaşması, AB’nin iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemek amacıyla 2019 yılında başlatılan küresel bir girişim olarak biliniyor.

REKLAM

Polonyalı çiftçiler, “ekonomi için kötü” olduğunu söyledikleri AB çevre kurallarına karşı protesto yürüyüşü düzenledi ve konuyla ilgili referandum çağrısında bulundu.

“Kahrolsun Yeşil Anlaşma” adlı protestoya katılan sarı yelekli binlerce çiftçi, ellerinde Polonya bayraklarıyla Varşova’nın merkezinde yürüdü.

Çiftçiler vatandaşlara elma dağıttı, kafatasları ve kemiklerin yer aldığı pankartlar taşıdı.

Avrupa Birliği Yeşil Anlaşması, AB’nin iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemek amacıyla 2019 yılında başlatılan küresel bir girişim olarak biliniyor.

Benzer şekilde Yeşil Anlaşma, 2050 yılına kadar sıfır net karbon emisyonuna ulaşarak 27 ülkeden oluşan bloğu “iklim açısından nötr ilk kıta” haline getirme yönündeki iddialı bir taahhüt olarak öne çıkıyor.

Ancak fosil yakıt endüstrisi ve tarım sektörünün yanı sıra merkez sağ ve aşırı sağ siyasi partilerin de tepkisine neden oluyor.

Çiftçiler arasında dayanışmayı amaçlayan faaliyetleriyle tanınan Dayanışma Çiftçileri Birliği’nin sözcüsü Adrian Wawrzyniak, şunları söyledi: “Yeşil Anlaşma’nın Polonya ekonomisine zarar veren hiçbir hükmünü kabul etmiyoruz. cumhurbaşkanının, parlamentonun ve hükümetin anlaşmayı reddettiği ülkemizde.” Bir açıklama yaptı.

Öte yandan bazı protestocular, gelirlerini “baltaladığını” söyledikleri Ukrayna’dan yapılan tarım ithalatına ve ülkede geçen yıl iktidara gelen AB yanlısı koalisyon hükümetinin politikalarına da tepki gösterdi.

Protestoya sendikayla yakın ilişkileri olan sağ muhalefet partisi Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) de katıldı.

Aktivistler, korna ve davullar eşliğinde başkent Varşova’daki tarihi Kale Meydanı’ndan Avrupa Komisyonu’nun Polonya temsilciliğine doğru yürüdü.

Dev bir Azrail figürünün ve “AB diktatörlüğüne hayır” yazılı pankartların yer aldığı yürüyüş, parlamento önünde sona erdi.

Protesto temsilcileri şikayetlerini dile getirmek için Meclis Başkanı Szymon Holownia ile bir araya geldi ve her iki taraf da görüşmelerin iyi gittiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir