Kazakistan’da sel: 1500 ev sular altında kaldı

Kazakistan’ın 5 ilinde yoğun ve yağışlı geçen kışın ardından artan sıcaklıklar nedeniyle karların ani erimesi sonucu oluşan su baskınlarıyla mücadele sürüyor.

Kazakistan Başbakanı’nın açıklamasına göre, Başbakan Oljas Bektenov başkanlığındaki kabine sel gündemiyle toplandı.

Bektenov, iklimin ısınmasıyla birlikte ülkenin batı, kuzey, orta ve doğu kesimlerinde yeni bir sel dalgası beklendiğini belirterek, şöyle konuştu: “Kış aylarında yoğun kar yağışı ve buz oluşumu, sıcak havaların erken gelmesi gibi durumlar özellikle batı eyaletlerinde büyük çaplı su baskınlarına yol açtı.” dedi.

Bektenov, köylere taşan kar suları nedeniyle 1.500 civarında evin sular altında kaldığını, bazı bölgelerde ulaşım altyapısının da zarar gördüğünü belirtti.


15 bin 786 kişi tahliye edildi

Acil Durumlar Bakan Yardımcısı Baurcan Sızdıkov da selden en çok etkilenen batı illerinde su seviyesinde düşüş yaşandığını ancak tam tersine orta, kuzey ve doğu kesimlerde derelerin taşma tehlikesi bulunduğunu vurguladı. ülke.

Sızdıkov, kırsal kesimden şu ana kadar 6 bin 187’si çocuk 15 bin 786 kişiyi tahliye ettiğini açıkladı.

50 köye ulaşımın durdurulduğu bilgisini paylaşan Sızdıkov, bu yerleşim yerlerine helikopterlerle gıda ve ilaç gönderildiğini söyledi.

Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Nurcan Nurjigitov, kar suyunun ülkenin büyük barajlarını doldurduğunu söyledi.

Nurjigitov, barajların şu anda 24 saat gözetim altında olduğunu, kuzey, batı ve doğu bölgelerindeki barajlarda ağırlıklı olarak su baskınlarını önlemek amacıyla su tahliye çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir