Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Fransa, Sırbistan ve Macaristan’ı ziyaret etti

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Avrupa gezisine Pazar günü başladı. Küresel gerilimlerin yaşandığı bu dönemde gündemde hangi konular olacak?

REKLAM

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin-Avrupa ilişkilerinin gerilimle dolu olduğu bir dönemde üç ülkeli Avrupa turuna Fransa’dan başladı.

Fransa-Çin diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 60’ıncı yıldönümü kapsamında Pazar ve Pazartesi günü Fransa’da temaslarda bulunacak olan Çinli lider, ardından Sırbistan’a ve ardından Macaristan’a geçecek.

Kovid-19 salgınından bu yana ilk Avrupa devlet ziyaretini gerçekleştiren Xi’yi yoğun bir program bekliyor. Çinli liderin Avrupa turu ekonomik ve stratejik riskleri de beraberinde getiriyor.

Ukrayna’da savaş

Çin ve Fransa liderlerinin öncelikle Ukrayna’daki savaş konusunu ele alması bekleniyor. Toplantıya Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katılacak. Macron ve Leyen’in ticaret konusunda Çin’e karşı sert uyarılarda bulunması bekleniyor.

Jacques Delors Enstitüsü’nde ticaret jeopolitiği alanında kıdemli araştırmacı olan Elvire Fabry, Euronews’e yaptığı açıklamada, asıl endişenin Çin’e sağlanacak çift kullanımlı teknolojilerin Rus askeri teçhizatının yenilenmesine katkıda bulunacağı yönünde olduğunu söyledi.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Asya Programı Direktörü Janka Oertel, Macron ve Leyen’in aynı zamanda Avrupa’nın “Moskova’nın savaş çabalarına verdikleri kritik destek nedeniyle” daha fazla Çinli şirkete yaptırım uygulamaya hazır olduğuna dair “açık bir sinyal” gönderme zorluğuyla karşı karşıya olduğunu söyledi. . (ECFR). kalacaklarını açıkladı.

Pekin, Ukrayna’daki savaşa karşı kendisini resmen tarafsız ilan ederek barış talebinde bulunmasına rağmen, Rusya’nın Ukrayna’yı tam kapsamlı işgalini hiçbir zaman kınamadı. Rusya ile Çin arasında ticaret, 2023’te Moskova’ya uygulanan ekonomik yaptırımların etkisinin hafifletilmesine yardımcı oldu.

Elysée’ye göre, Çin “Rusya’nın ana ortaklarından biri” olduğundan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pekin’i bu çatışmanın çözümüne yardımcı olmak için “Moskova üzerindeki nüfuzunu kullanmaya” teşvik etmeye çalışacak.

ticaret politikası

Toplantıya ticaret politikası konularına ilişkin tartışmaların da damgasını vurması bekleniyor.

Elysée, Fransa’nın ana hedefinin Fransız ve Avrupalı ​​şirketlerin Çin pazarına erişimini iyileştirmek ve onlar için daha adil “rekabet koşulları” elde etmek olduğunu belirterek, “anlaşmaların müzakerelerinin halen sürdüğünü” ekledi.

Eurostat’a göre AB’nin Çin ile olan ticaret açığı 2022’de 396 milyar avroya ulaştıktan sonra 2023’te %27 azalarak 291 milyar avroya geriledi.

Fabry’ye göre yeşil teknoloji sektöründeki dengesizlik Avrupa’nın endişelerinin merkezinde yer alıyor.

Avrupa Komisyonu, rekabeti bozduğundan şüphelenilen Çin’in elektrikli otomobiller ve güneş panellerine yönelik sübvansiyonları hakkında çeşitli soruşturmalar başlattı.

Ancak Oertel, Macron’un Çin’in Rusya’ya askeri desteği ve Çin’in piyasayı bozduğundan şüphelenilen uygulamalarına ilişkin iki ana mesajının Pekin’in davranışını etkileme ihtimalinin düşük olduğu görüşünde.

Oertel, “Kimin bağları onarma görevi olamaz çünkü onun bakış açısından her şey yolunda” dedi. [Yeşil teknolojide] “Kapasite fazlası olmadığını ve Çin ile Rusya arasında yaşananların normal ticaret olduğunu savunuyor.” dedi.

Sırbistan ve Macaristan

Çin cumhurbaşkanı, Fransa’daki temaslarını tamamladıktan sonra Avrupa turuna Moskova’ya daha yakın olduğu düşünülen Macaristan ve Sırbistan’da devam edecek.

İki ülke aynı zamanda Çin’in Avrupa’daki nüfuzunu da temsil ediyor. Kuşak ve Yol Girişimi‘a açılan kapı olarak kabul edilir.

Alman Milletvekili Reinhard Bütikofer ise şunları söyledi: “Xi Jinping, Avrupa’nın bu iki başkentine yaptığı ziyaretle, uluslararası politikada otoriter bir eksen oluşturmak için aktif olarak çalıştığını gösteriyor.” dedi.

REKLAM

Kuşak ve Yol Girişimi, çoğunlukla Çin tarafından finanse edilen Budapeşte ile Belgrad arasında bir demiryolu hattının yeniden inşa edilmesini amaçlıyor. Bu hat, Çin mallarını Yunanistan’ın Pire limanından Avrupa’ya taşıyacak.

Macaristan’da Çin elektrikli araç aküsü fabrikalarının ülke geneline yayılması da Budapeşte ile Pekin arasındaki ekonomik bağları gösteriyor.

Xi’nin ziyareti, 1999 yılında NATO’nun Belgrad’daki Çin büyükelçiliğini bombalamasının 25. yıldönümüne denk geliyor.

Oertel’e göre, Xi Jinping “Avrupa’dan çok Küresel Güney’i hedef alan mesajlar getiriyor. Bunlar arasında NATO’nun genişlemesinin temsil ettiği tehlike ve ABD’nin uluslararası hukuku seçici bir şekilde kullanması ya da savaş çığırtkanlığına başvurması da yer alıyor; bu da” Çin’in savaş çığırtkanlığı anlamına geliyor. barışa, diyaloga ve diplomasiye bağlılık”. Çelişkili mesajlar öne çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir