Ukrayna, Batılı müttefiklerinden teslim aldığı F-16 savaş uçaklarından birinin düştüğünü ve pilotun hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Kiev, Ukrayna’nın Rus hava gücünü etkisiz hale getirmek için en az 130 F-16 savaş uçağına ihtiyacı olduğunu söylüyor.

REKLAM

ABD yapımı F-16 savaş uçaklarından birinin Rusya’nın Ukrayna işgaline karşı savaşırken düştüğü ve pilotun hayatını kaybettiği açıklandı.

Facebook’ta yayınlanan askeri açıklamaya göre, savaş uçağı Pazartesi günü Rusya’nın Ukrayna’ya büyük bir füze ve insansız hava aracı saldırısı başlatması üzerine düştü.

Açıklamaya göre, bu Rus füzelerinden 4’ü F-16’lar tarafından düşürüldü.

Bu kaza, Ukrayna’da bir F-16 savaş uçağının bildirilen ilk kaybıdır. Savunma Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, ağustos ayı başında yaptığı açıklamada, Ukraynalı pilotların ülke içindeki operasyonlarda F-16 savaş uçaklarını kullanmaya başladığını söyleyerek, Rus işgalinden bu yana 29 aydan fazla bir süredir ABD yapımı savaş uçaklarının teslim edilmesinin beklendiğini doğruladı. .

Ukrayna Hava Kuvvetleri, bir Facebook gönderisinde pilotun, “Ukraynalıları ne yazık ki kendi hayatı pahasına ölümcül Rus füzelerinden kurtaran” Albay Alexei “Moonfish” Mes olduğunu belirtti.

“Moonfish” ve bir diğer Ukraynalı pilot Andrii “Juice” Pilshchykov’un Haziran 2022’de ABD’ye erken bir ziyarette bulunarak milletvekillerine ve medyaya F-16’ların Ukrayna’ya gönderilmesi konusunda baskı yaptığı iddia edildi. “Juice” geçen yıl ağustos ayında bir kazada öldü.

Eski ABD Kongre Üyesi Adam Kingzinger, X hesabında şunları yazdı: “Ukraynalı pilotlar ‘Juice’ ve ‘Moonfish’le tanıştığımda, onların savaştan sağ çıkamayacaklarına dair kötü bir hisse kapıldım.”

“Ukrayna ve F16 için cehennem gibi savaştılar.”

Perşembe günü Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya’nın dört gün içinde üçüncü kez Ukrayna’ya ağır bir hava saldırısı düzenlediğini ve çoğu füze ve insansız hava aracının ele geçirildiğini söyledi.

Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, Rus kuvvetlerinin Ukrayna hedeflerine karşı 5 füze ve 74 Shahed insansız hava aracını fırlattığı belirtildi.

Hava savunma sistemlerinin 2 füze ve 60 insansız hava aracını durdurduğu, 14 insansız hava aracının da hedeflerine ulaşamadan düştüğü iddia edildi.

Başkent Kiev’deki yetkililer, imha edilen dronlardan kaynaklanan enkazın şehrin üç bölgesine düştüğünü ve sivil altyapıda küçük hasara yol açtığını ancak yaralanan olmadığını söyledi.

Rusya’nın sivil bölgelere yönelik amansız uzun menzilli saldırıları Şubat 2022 işgalinden bu yana devam ediyor.

NATO üyeleri Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç, Ukrayna’ya 60’tan fazla F-16 jeti sağlama taahhüdünde bulundu.

REKLAM

Bu, Rusya’nın yaklaşık 10 kat daha büyük olan savaş uçağı filosuyla karşılaştırıldığında küçük bir rakam.

İngiliz The Economist dergisi 4 Ağustos tarihli yazısında Ukrayna’nın şu ana kadar Batılı ülkelerden 10 adet F-16 savaş uçağı aldığını ve bu sayının yıl sonuna kadar 20’ye çıkacağını söyledi.

Kiev yetkilileri, Ukrayna’nın Rus hava gücünü etkisiz hale getirmek için en az 130 F-16 savaş uçağına ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir