Polonya güvenlik nedeniyle Belarus sınırını güçlendirmeyi planlıyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Başbakan Donald Tusk, 2028’de tamamlanması planlanan Doğu Kalkanı olarak bilinen bir sistemle doğu sınırının güçlendirilmesine 2,3 milyar Euro’dan fazla yatırım yapılacağını duyurdu.

REKLAM

Polonya’daki savunma yetkilileri Belarus sınırındaki güvenliği güçlendirmeye yönelik bir plan sundu.

Plan, Rus müttefikiyle olan doğu sınırının yaklaşık 700 kilometresi boyunca bir tahkimat ve bariyer sistemi aracılığıyla insansız hava araçlarına karşı gözetleme ve kara askeri savunmasının güçlendirilmesini içeriyor.

Varşova’ya göre, Moskova’nın geniş çaplı işgaline karşı Ukrayna’yı destekleyen Polonya, Rusya ve Belarus’un düşmanca eylemlerinin hedefi oluyor. Bu eylemler arasında siber saldırılar, kundakçılık girişimleri ve yetkililerin Avrupa Birliği’ni istikrarsızlaştırmayı amaçladığı şeklinde tanımladığı yasa dışı göçmen geçişleri yer alıyor.

Polonya hükümeti ayrıca olası bir askeri saldırıya hazırlıkta caydırıcılığın birincil rolünü vurguluyor.

Polonya Hava Kuvvetleri, ülkenin hava sahasını Batı Ukrayna’yı vuran Rus füzelerinden korumak için Cumartesi günü jetlerini fırlattı.

Polonya’nın Doğu Kalkanı

Başbakan Donald Tusk, Doğu Kalkanı olarak bilinen ve 2028 yılında tamamlanması beklenen sistemle doğu sınırının güçlendirilmesi için 2,3 milyar avronun üzerinde yatırım yapılacağını duyurdu. Yetkililer bu konuyla ilgili çalışmaların başladığını söyledi.

Savunma Bakanı Władysław Kosiniak-Kamysz bir basın toplantısında, “Kalkanın amacı Polonya topraklarını korumak, düşman birliklerinin hareketini engellerken kendi birliklerimizin hareket kabiliyetini kolaylaştırmak ve sivilleri korumaktır” dedi.

Polonya’nın, 1945’te İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana NATO’nun doğu kanadını güçlendirmeye yönelik en büyük programı başlattığı iddia edildi.

Yetkililer, Shield East’in yine NATO’nun doğu kanadında yer alan Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya ile birlikte inşa edilecek bölgesel savunma altyapısının bir parçası olacağını söyledi.

Polonya GSYİH’sinin %4’ünden fazlasını savunmaya harcadığı için finansman hükümetten gelecek, ancak sistem aynı zamanda 27 üyeli bloğun doğu sınırını da güçlendireceği için AB’den de yardım istenecek.

Bazı gözlemciler, oldukça kamuoyuna duyurulan sunumun Avrupa Parlamentosu seçimlerinden iki hafta önce yapıldığını ve Aralık ayında göreve gelen hükümete verilen desteği artırmaya yönelik bir kampanyanın parçası olarak görülebileceğini belirtti.

Polonya’nın bir önceki sağcı hükümeti, 2021’de Belarus sınırına bu yönden gelen kitlesel göçmen akışını durdurmak için 368 milyon avroluk bir duvar inşa etmişti.

Mevcut AB yanlısı hükümet bile duvarın güçlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

Üç Baltık ülkesi Sovyetler Birliği’nin parçasıydı, Polonya ise 1990’lardan önce uydu devletti. Moskova’nın bu bölgeyi hâlâ ilgi alanı içinde gördüğü belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir