Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, doğada keneler varken bile KKKA hastalığının ortaya çıktığını söyledi.
Kenelerin bahar aylarında sıcaklığa bağlı olarak ortaya çıktığını ve ekim ayına kadar yabani ortamda görülebildiğini belirten Çetin, şöyle konuştu: “Geçen yıl vaka sayısında yüzde 50’ye yakın bir azalma oldu. Bunu bahar mevsiminin başlamasına bağladık. tikler biraz sonra geldi.” Dedi.
“Önlemler biraz daha artırılmalı”
Çetin, İç Anadolu bölgesinde sıcaklıkların özellikle haziran ayı sonlarına doğru arttığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Geçmiş yıllara göre vaka sayılarında yüzde 50’ye yakın bir azalma gözlemledik, bu iyi bir göstergeydi ama bu yıl mart ayının ortasından itibaren iklimin hızla ısınması, mart ve nisan ayları belki de en önemli gelişme olarak kaydedildi. Dünya tarihinin en sıcak ayları, kenelerin ortaya çıkmasında ve çevreye yayılmasında oldukça etkili oldu.” “Bu nedenle vakaların daha erken ortaya çıktığını ve hayatını kaybedenlerin sayısının nisan ayı başlarında başladığını gördüğümüzü biliyoruz. Bu nedenle özellikle 2024’te tedbirlerin daha da arttırılması gerekiyor.”
“Kışın ve sonbaharda vahşi doğada çok fazla kene görmüyoruz.”
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının KKKA hastalığına karşı önlem alma sürecini başlattığını belirten Çetin, vatandaşlardan bu süreçte kenelere karşı dikkatli olmalarını istedi.
Çetin, yıllık vaka sayısının genel olarak 1200-1300 civarında olduğunu ancak geçen yıl bu rakamın 600-700’e düştüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Bunu baharın geç gelmesine bağlayabiliriz. kış ve sonbaharda doğa.”
“Şu anda 80’e yakın vaka var”
Bu yılın başlarında iklimlerin ısındığına dikkat çeken Çetin, şöyle devam etti:
“Şu ana kadar takip ettiğim kadarıyla 80’e yakın vaka var. Bu vakalar özellikle İç Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu’nun Kuzeyini etkiliyor. Özellikle Çorum, Yozgat, Tokat ve Sivas, Giresun, Gümüşhane’nin kuzey kesimleri, Erzincan ve Erzurum’da vaka sayısının yüksek olduğunu görüyoruz. Bu yıl vaka sayısının geçen yıla göre daha yüksek olabileceğini düşünüyor ve kenelerin ısırıp hastalık bulaştırabileceği konusunda önlem alma öngörülerimizi paylaşıyoruz. “
Çetin, bu yıl Erzurum’da KKKA hastalığı şüphesiyle ölüm vakası yaşandığına dikkat çekerek, vakaların ağırlıklı olarak Sivas, Erzurum, Erzincan, Samsun ve özellikle Yozgat civarında görüldüğünü söyledi.
Hastalığın başlangıcı ile ölüm arasında bir süre olduğunu anlatan Çetin, dileklerinin ölüm yaşanmaması olduğunu vurguladı.
Çetin, hastalıktan korunmanın en etkili yolunun kenelere karşı alınacak basit önlemler olduğunu sözlerine ekledi.