İsrail, Hizbullah’ın uzun menzilli saldırısını 11 ayda önledi

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Hizbullah İsrail’e, Tel Aviv ve İsrail’in merkezinde hava saldırısı sirenlerini çalan uzun menzilli roket de dahil olmak üzere düzinelerce roket ateşledi. Bu, örgütün neredeyse bir yıl içinde gerçekleştirdiği en uzun menzilli saldırı oldu.

REKLAM

Her iki taraf da topyekun savaşın eşiğindeyken Hizbullah, İsrail’e, Tel Aviv ve İsrail’in merkezi üzerinde uçak sirenlerini çalan uzun menzilli roket de dahil olmak üzere düzinelerce roket ateşledi.

İsrail, roketlerin imha edildiğini ve herhangi bir can kaybı veya hasar bildirilmediğini söyledi.

İsrail ordusu, silah depoları da dahil olmak üzere birçok Hizbullah bölgesini hedef aldığını ve bunun gece boyunca ikincil patlamalara neden olduğunu söyledi.

Ayrıca çarşamba günü ordunun, güney Lübnan’ın Nafakhiyeh bölgesinde Tel Aviv’e füze atan bir binayı tespit ederek vurarak imha ettiği açıklandı.

İsrail, 560’tan fazla kişinin ölümüne ve binlerce kişinin Güney Lübnan’a sığınmaya zorlanmasına yol açan iki günlük bombalama kapsamında Salı günü üst düzey bir Hizbullah komutanını öldürdü.

Güney Lübnan’dan kaçan aileler Beyrut ve Sayda’ya akın ederek geceyi okullarda, arabalarda, parklarda ve barınaklara dönüştürülen sahil şeritlerinde geçirdi. İç savaşın 14’üncü yılında Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmanın tırmanmasından korkan pek çok kişi, komşu Suriye’ye gitmeyi tercih ederek ülkeyi terk etmeye çalıştı. Çok sayıda kişinin kaçmak için yola çıkması nedeniyle Suriye sınırında trafik sıkışıklığı yaşandı.

Şihine köyünün bombalanması üzerine ailesiyle birlikte Beyrut’a kaçan Issa Baydoud, barınakların dolu olması nedeniyle yol kenarındaki araçlarda uyuduklarını söyledi.

İsrail’in yalnızca askeri hedefleri vurduğu iddiasını reddeden Baydoun, “Buraya gelirken çok zorluk çektik” dedi. “İsrail sivilleri hedef aldığı ve onlara saldırdığı için evlerimizi boşalttık.”

İsrail’in Lübnan’daki operasyonlarının ne kadar süreceği sorulduğunda, askeri sözcü Tuğamiral Daniel Hagari, amacın “mümkün olduğu kadar kısa” olması olduğunu söyledi: “Bu yüzden büyük bir güçle saldırıyoruz. Aynı zamanda, bu daha uzun sürer.”

İsrail ile Lübnanlı militan grup Hizbullah arasındaki gerilim son 11 ayda arttı. Hizbullah, Gazze’deki Filistinliler ve müttefiki Hamas’la dayanışma amacıyla İsrail’in kuzeyine roketler, füzeler ve insansız hava araçları (İHA’lar) ateşledi.

İsrail, giderek ağırlaşan hava saldırılarıyla ve üst düzey Hizbullah komutanlarının öldürülmesiyle karşılık veriyor ve daha büyük ölçekli bir operasyon tehdidinde bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa’nın talebi üzerine Çarşamba günü Lübnan konusunda acil bir toplantı planladı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Pazartesi gününden bu yana saldırılarında 50’si çocuk, 94’ü kadın en az 564 kişinin öldüğünü, 1.800’den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail’in saldırıları, Lübnan’ın geçen hafta çoğu sivil düzinelerce insanı öldüren ve yaklaşık 3.000 kişiyi yaralayan iletişim ekipmanına yönelik ölümcül saldırının ardından toparlandığı bir dönemde gerçekleşti. Lübnan bu saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu, ancak İsrail saldırılardaki rolünü ne doğruladı ne de yalanladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir