Hakan Fidan’ın “Ukrayna” zirvesinde Rusya’ya çağrısı: “Daha sonuç odaklı olabilirdi” – Son Dakika Türkiye Haberleri

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsviçre’de düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı’nda konuştu. Bakan Fidan, Ukrayna’nın 2 yılı aşkın süredir işgali nedeniyle Avrupa’nın ortasında yıkıcı bir savaşın başladığını belirterek, şöyle konuştu: “Bazı tahminlere göre mağdur sayısı 500 binin üzerinde ve savaş zaten sürüyor. yıpratma savaşına dönüştü.”

“ARTIK RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDA SAVAŞ DEĞİL”

Savaşın gün geçtikçe daha da kötüleşebileceğini ve ilgili konferansın zamanlamasının bundan daha iyi olamayacağını belirten Bakan Fidan, şöyle konuştu: “Savaş devam ederken iki büyük riskle karşı karşıyayız. Coğrafi olarak bu savaş Ukrayna’nın ötesine uzanabilir. Halihazırda toplumlar arasındaki krizin derinleştiğini, küresel anlamda kutuplaşmanın körüklendiğini görüyoruz. Bu savaş artık Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş değil. İkincisi, bu yıkıcı konvansiyonel savaşın kitle imha silahlarını içermesi yönünde doğal bir risk var. “Bugün bu iki riski önlemek ve savaşı bitirmek için buradayız” dedi.

Rusya’nın da barışın koşullarını sunduğunu hatırlatan Bakan Fidan, şöyle konuştu: “Bunlar önemli adımlardır ve başlangıç ​​için bir umut ışığıdır. “Ancak her iki taraf da diğerinin adımlarını daha büyük bir savaş çabasının uzantısı olarak görüyor” dedi.

Söz konusu konferansı, tüm umutlar tükenmeden önceki son gezi olarak nitelendiren Bakan Fidan, “Ayrıca, çatışmanın diğer tarafı olan Rusya olsaydı bu konferansın daha sonuç odaklı olabileceğinin de altını çizmek isterim.”

“TÜRKİYE DİPLOMATİK ÇALIŞMALARA AKTİF KATILIYOR”

Türkiye’nin diplomasi ve müzakereler yoluyla kapsamlı ve kapsayıcı bir stratejiye olan ihtiyacın arttığına inandığını belirten Bakan Fidan, şöyle konuştu: “Türkiye diplomatik çalışmalara aktif olarak katılıyor. Mart 2022’deki İstanbul görüşmeleri ve Karadeniz Tahıl Girişimi, diplomasinin ve müzakerelerin gerçekten ilerleme kaydedebileceğinin işaretleridir. Türkiye her zaman olduğu gibi süreci kolaylaştırmaya hazır. Burada bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Tahıl girişimini benzersiz ve başarılı kılan şey, kapsayıcı doğasıydı. Her iki taraf için de öngörülebilirlik sağladı ve deniz ihracatında güvenli seyrüsefer sağladı. Bu örnekten öğrenilecek çok şey var. Benzer bir mekanizmayı uygulamaya yönelik son girişimimiz neredeyse olumlu sonuç verdi. Daha fazla çaba göstermekten çekinmeyeceğiz. Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını kararlılıkla desteklemeye devam etmektedir. Barış vizyonumuz gerçekçi, kapsayıcı ve pratiktir. Bu amaçla ileriye yönelik bir yol yaratmaya kararlıyız. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediği gibi barışta kaybeden olmaz” dedi.

Dün İsviçre’de başlayan konferansa 92 ülke ve 57 lider katılırken Çin, Rusya’nın davet edilmemesi nedeniyle konferansa katılmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir