Biden, Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce son kez Xi Jinping ile görüştü

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Çin Devlet Başkanı Xi, Donald Trump’a gönderdiği üstü kapalı mesajında ​​ABD’yi ilişkileri istikrarlı tutmak için “akıllıca bir seçim” yapması konusunda uyardı.

REKLAM

ABD Başkanı Joe Biden, Ocak ayında Beyaz Saray’dan ayrılıp başkanlığı Donald Trump’a devretmeden önce Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile son kez görüştü.

Xi, Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşünü ve “Önce Amerika” politikasını zaten bekliyordu ve Pekin’in “yeni bir Amerikan yönetimiyle çalışmaya hazır” olduğunu söyledi.

Peru’da düzenlenen yıllık Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinin oturum aralarında yapılan görüşmelerde Xi, Çin ile ABD arasındaki istikrarlı ilişkinin sadece iki ülke için değil, aynı zamanda “ülkenin geleceği ve kaderi” açısından da hayati önem taşıdığı konusunda uyardı. insanlık”.

Trump’ın ismini vermeyen Xi, yeni başkanın kampanya sürecindeki korumacı söyleminin ABD-Çin ilişkilerinde yeni bir kötü noktaya yol açabileceği yönündeki endişesini dile getirdi.

ABD Başkanı Biden, iki ülke arasındaki ilişkilerin gideceği yöne ilişkin daha geniş bir çerçevede konuştu.

Sadece son dört yılda değil, iki liderin birbirini tanıdığı dönemden itibaren ikili ilişkileri de değerlendirdi.

Biden, “Her zaman aynı fikirde olmadık ama konuşmalarımız her zaman samimi ve açık sözlü oldu. Hiçbir zaman birbirimizle alay etmedik.” dedi.

“Bu görüşmeler yanlış hesaplamaların önüne geçiyor ve iki ülke arasındaki rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlıyor.”

Biden’ın, Kuzey Kore’yi Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına desteğini daha da güçlendirmekten caydırmak için Kim Jong Un üzerindeki nüfuzunu kullanması için Xi’ye baskı yapması bekleniyordu, ancak böyle bir toplantının gerçekleştiğine dair herhangi bir haber gelmedi.

Cuma günü Biden, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Seok Yul ve Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, Kim’in Rusya’nın Kursk sınır bölgesinde toprakları ele geçiren Ukrayna güçlerini püskürtmek için Moskova’ya yardım etmek üzere binlerce asker gönderme kararını kınadılar.

Biden bunu “tehlikeli ve istikrarı bozucu bir işbirliği” olarak nitelendirdi.

Beyaz Saray yetkilileri, Kuzey Kore ticaretinin büyük çoğunluğunu elinde bulunduran Pekin’in Pyongyang’ı dizginlemek için daha fazla bir şey yapmamasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

ABD ve Güney Koreli istihbarat yetkililerine göre, Kuzey Koreliler Rusya’ya topçu ve diğer mühimmat da sağladı.

Belirsiz bir gelecek

Çin’den ithal edilen mallara yüzde 60 gümrük vergisi getirileceği vaadiyle kampanya yürüten Trump’ın başkanlığı döneminde ABD-Çin ilişkilerinin gidişatına ilişkin bazı belirsizlikler mevcut.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e karşı kazandığı zaferin ardından Trump’a tebrik mesajı gönderen Xi, Washington ve Pekin’e farklılıklarını yönetmeleri ve yeni dönemde iyi geçinmeleri çağrısında bulundu.

REKLAM

Xi, “Ortaya çıkan büyük bilim-teknoloji devriminde ne ayrıştırma ne de tedarik zincirinin bozulması bir çözümdür” dedi.

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Biden yönetiminden yetkililerin Trump’ın ekibine Pekin’le olan yoğun rekabeti yönetmenin karşılaşacakları en önemli dış politika sorunu olacağı konusunda bilgi vereceğini söyledi.

Biden, Xi ile ilişkisini uluslararası sahnedeki en önemli ilişkilerden biri olarak gördü ve bunu geliştirmek için çok çalıştı.

Biden, “On yıldan fazla bir süredir hem Çin’de hem de ülke çapında sen ve ben birlikte birçok saat geçirdik” dedi.

REKLAM

“Bu sorunları çözmek için çok zaman harcadık.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir