Lammy ve Borrell: AB ve Birleşik Krallık tek sesle konuştuğunda eylemlerimiz daha güçlü olur

İtibaren David Lammy, Birleşik Krallık Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Josep Borrell, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi

Yorumlar sayfamızda yayınlanan makaleler euronews’in editoryal görüşünü yansıtmamaktadır.

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Bazen dünyadaki acıları önlemek konusunda kendimizi güçsüz hissedebiliriz ama birlikte nasıl çalışacağımızı belirleme gücüne sahibiz. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ve AB dış politika şefi Josep Borrell, Euronews için yazdıkları makalede ortak bir tutum benimsemeyi tercih ediyor.

REKLAM

Evler moloz yığınına dönüştü. Aileler yok ediliyor. Masum siviller öldürüldü ya da cehennem koşullarından kaçmak zorunda kaldı.

Bu tür sahnelerin tarih kitaplarında yer alması gerekir ama Kiev’den Gazze’ye, Beyrut’tan El Faşir’e kadar günümüzün istikrarsız dünyasının gerçekleri bunlar.

Böylesi bir acı karşısında ikimiz de harekete geçme konusunda ahlaki bir yükümlülük hissediyoruz. Ancak ikimiz de Avrupalı ​​vatandaşların bu çatışmaları başkasının sorunu olarak görmeye dayanamayacağına inanıyoruz.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana herhangi bir zamanda olduğundan daha fazla çatışma yaşanırken, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık’ın daha fazla istikrardan doğrudan çıkarı var. Güvenlik ve adalet küreseldir. Yalnızca ilk etkilenen ülkeleri veya bölgeleri etkilemez.

Güvensizlik refahımıza zarar verir. Dünya çapındaki çatışmalar geçen yıl küresel ekonomiye yaklaşık 1 trilyon dolar (913 milyar Euro) zarar verdi.

Hem Birleşik Krallık hem de Avrupa Birliği, çatışma ve krizlere yanıt vermek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Ancak bu zorlukların üstesinden gelmek için birlikte çalıştığımızda her zaman daha güçlüyüz.

Bu, ortak değerlerimiz ve daha fazla küresel istikrara yönelik ortak çıkarlarımız etrafında birleşen dostlarımız ve komşularımız için daha da belirgindir.

Ancak Birleşik Krallık-AB savunma ve güvenlik iş birliğini güçlendirmek ve bu işbirliğini, pek çok ortak noktaya sahip iki ortaktan bekleyeceğiniz kadar derin ve kapsamlı hale getirmek için hâlâ yapacak çok şeyimiz var.

Bazen ayrıcalıklı konumlarımıza rağmen ikimiz de dünyadaki pek çok acıyı önlemek konusunda kendimizi güçsüz hissedebiliriz. Ancak birlikte nasıl çalışacağımızı belirleme gücümüz var. Ortak bir pozisyon almayı seçiyoruz.

Düşmanlarımızın aramıza mesafe koymasına izin veremeyiz

Bugün AB Dış İlişkiler Konseyi’nde 27 AB üyesi ülkenin dışişleri bakanlarıyla birlikte Ukrayna’yı nasıl destekleyebileceğimizi ve Orta Doğu’daki gerilimi nasıl azaltabileceğimizi tartışacağız.

Bu, kararan küresel beklentilerin her zamankinden daha güçlü bir Avrupa gerektirdiğine dair ortak inancımızın altını çiziyor.

Bu aynı zamanda yeni İngiliz hükümetinin Avrupa’nın geri kalanıyla ilişkileri yeniden başlatma kararlılığını da ortaya koyuyor. Ayrıca bu, AB ve Birleşik Krallık’ın değerli ortaklar olarak birbirlerine verdikleri önemi göstermektedir.

Ancak bu toplantının aynı zamanda pratik amaçları da var.

Kısa vadede tek ses olarak konuştuğumuzda mesajlarımız ve eylemlerimiz daha güçlü olacaktır. Düşmanlarımız bizim aramıza ve Batı ile dünyadaki diğer ülkeler arasına nifak sokmaya çalışıyor. Pozisyonumuz konusunda net olmalıyız.

Rusya’nın emperyalist saldırganlık savaşına karşı Ukrayna’yı desteklemeye kararlıyız. Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’na uygun, adil bir barış istiyoruz. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Gürcistan ve Moldova’ya, Batı Balkanlar’a ve kendi şehirlerimizin sokaklarına müdahaleleri kabul edilemez.

REKLAM

Gazze ve Lübnan’da derhal ateşkes çağrısında bulunmaya ve bölgede uluslararası hukuka tamamen saygılı kalıcı barışı desteklemek için diplomatik girişimlerde bulunmaya kararlıyız.

İsrail’in kendini savunma hakkı vardır ve İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Yeni bir şiddet sarmalı kimsenin çıkarına değil.

Artık insani yardıma engelsiz erişime, iki devletli çözüme ve Lübnan’da BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı Kararına dayalı bir çözüme yeniden odaklanmanın zamanı geldi.

Gelecekte bizi koruyacak daha güçlü bir bağ oluşturalım

Putin’in Ukrayna’ya tam kapsamlı bir işgal başlatmasından bu yana savaş makinesini 400 milyar dolardan (365,3 milyar avro) mahrum bırakan yaptırımlara ilişkin G7 ortak çalışmasından, Sudan’daki sivillere yönelik büyük ölçekli insani yardıma kadar, Birleşik Krallık ve AB şimdiden harekete geçti. birlikte fark yaratmak.

REKLAM

Uzun vadede bugün bizi gelecekte koruyacak daha güçlü bir bağın temellerini atmaya başlamak için bir fırsattır.

AB ve Birleşik Krallık’ın daha yakın güvenlik ortakları haline gelmesi amacıyla, kıta olarak karşılaştığımız tüm dış ve güvenlik sorunlarına ilişkin işbirliğimizi güçlendirmeliyiz.

David Lammy, İngiltere’nin Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı iken Josep Borrell, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisidir.

Euronews olarak tüm görüşlerin önemli olduğuna inanıyoruz. [email protected] adresinden bizimle iletişime geçerek görüşlerinizi bize gönderebilir ve sohbete katılabilirsiniz.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir