Almanya’da hükümet, düzensiz göçle mücadele kapsamında alınan kararla mültecilere yapılan nakit ödemeleri sınırlamaya başladı.
Almanya’nın birçok şehrinde başlatılan pilot uygulamalarda, yalnızca sığınmacıların kullanabileceği ödeme kartıyla alışveriş yapmak mümkün oluyor.
Geçen ay Meclis’ten geçen yeni yasaya göre mültecilere yapılan aylık yardımın bir kısmı karta, geri kalanı ise nakit olarak verilecek.
Kanun, yerel makamlara muafiyetler ve sığınmacıların çekebilecekleri nakit miktarı konusunda karar verme özgürlüğü veriyor.
Amaç, sığınmacıların Almanya dışındaki ailelerine, arkadaşlarına veya insan tacirlerine daha az para göndermelerinin önüne geçmek.
“Ayrımcılık yaratıyor”
Göçmen hakları savunucuları, savaş ve zulümden kaçan insanların artık yalnızca nakit yardım alamayacakları için “gelmeyi bırakmayacaklarını” söylüyor ve ödeme kartlarının göçmenleri ayıracağını ve belki de onları daha da dışlayacağını savunuyor.
Pro Asyl’den Wiebke Judith, “Amaç, mültecilere karşı ayrımcılık ve zorbalık için bir araç yaratmak” dedi. “İnsanların iç savaş ve zulüm nedeniyle geldikleri açıkça belirtilmelidir. Ödeme kartı onları caydıramaz.” dedi.
Avrupa seçimleri öncesi karar
Uzun süredir düzensiz dış göçle mücadele eden Almanya’da Başbakan Olaf Scholz, sınır dışı işlemlerinin hızlandırılması gerektiğini defalarca dile getirdi.
Ocak ayında milletvekilleri, belirli bir süre sonra iş bulamayan veya entegre olamayan sığınmacıların sınır dışı edilmesini kolaylaştırmayı amaçlayan bir yasayı kabul etti.
İlginçtir ki son tedbir, 9 Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde başarılı olması beklenen aşırı sağın gölgesinde alındı.
Almanya’nın aşırı sağ partisi Almanya için Alternatif (AfD), göç karşıtı bir duruş sergiliyor ve 2021’deki son federal seçimlerde elde ettiği %10,3’lük oy oranını artırması bekleniyor.
Geçen yıl Almanya’daki sığınmacıların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 50’nin biraz üzerinde artarak 350 bini aştı. En fazla mülteci Suriye’den geldi, onu Türkler ve Afganlar izledi.