Yunanistan’da doğum oranları son 92 yılın en düşük seviyesinde; Hükümet çözüm arıyor

Yunanistan’da doğum oranları son 92 yılın en düşük seviyesinde ve hükümet bu soruna çözüm bulmak için yeni önlemler almaya hazırlanıyor.

REKLAM

Avrupa’nın en düşük doğum oranına sahip ülkelerinden biri olan Yunanistan, bu gidişatı tersine çevirmeye çalışıyor.

92 yılın en düşük doğum oranı 2022’de Yunanistan’da kaydedildi ve ilk resmi olmayan veriler 2023’te başka bir düşüşe işaret ediyor.

Yıllardır süren kemer sıkma politikalarına, göçe ve gençler arasında tutum değişikliğine yol açan borç krizi, ülkede doğurganlığın azalmasının en önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Avrupa’nın büyük bir kısmı zaten düşen doğum oranlarıyla mücadele ediyor. Uzmanlara göre bu, uzun vadeli ekonomik refahı tehdit edecek bir faktör.

Bu durumun en şaşırtıcı biçimde kendini gösterdiği Avrupa ülkelerinden biri de Yunanistan. Bazı şehirlerde yıllardır tek bir doğum bile kayıtlara geçmiyor.

Yetkililer, hükümetin mayıs ayında doğum oranlarını artırmaya yönelik yeni önlemler almayı planladığını duyurdu.

Yetkililere göre planda ailelere nakit desteği, gençler için uygun fiyatlı konut, mali teşvikler ve göçmenlerin işgücüne dahil edilmesi gibi önlemler yer alıyor.

Benzer önlemler diğer Avrupa Birliği ülkelerinde de zaten uygulanmıştı, ancak başarı sağlanamadı. Demograflar Yunanistan’da da yakın bir sonuç bekliyorlar.

Öyle ki planı hazırlayanların bile şüpheleri var. Yunanistan’ın sosyal uyum ve aile işlerinden sorumlu bakanı Sofia Zacharaki Reuters’e şöyle konuştu: “Size herhangi bir bakanlıktan herhangi bir bakanın bu eğilimi tersine çevirebileceğini söylersem yalan söylemiş olurum.” dediği aktarıldı.

Emeklilik için ‘saatli bomba’

Nüfus sayımı verilerine göre ülkenin en fakir belediyelerinden biri olan Kumçiftliği’nin (Orestiada) nüfusu 2011-2021 yılları arasında %16 oranında azaldı.

Çirmen (Ormenio) köyünün muhtarı Stratos Vasiliadis, köyün bir zamanlar çocuklarla dolu olduğunu ancak şimdi 300 sakinin üçte ikisinin 70 yaşın üzerinde olduğunu söylüyor.

Hükümet daha önce doğum yardımı ve bebek eşyalarında vergi indirimi gibi önlemler almış ancak bunların yeterince etkili olduğu kanıtlanamadı.

Borç kriziyle öne çıkan Yunan ekonomisi son yıllarda toparlanma gösterdi ancak Başbakan Kyriakos Mitsotakis’e göre doğum oranlarındaki düşüş emekli maaşları için “saatli bomba”, ülke için ise “ulusal tehdit” anlamına geliyor .

Gençler aileleriyle birlikte yaşıyor

Hükümetin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri borç krizinin yarattığı travmanın üstesinden gelmek. Genç işsizliği oranı sadece birkaç yıl önce yüzde 60’ı aşarken bugün yüzde 25 civarında.

Yüzbinlerce genç ülkeyi terk etti. Geriye kalanlar ise enflasyon ve artan kiralar nedeniyle konut piyasasının dışına itildi. Birçoğu 30’lu yaşlarında aileleriyle birlikte yaşıyor.

Çirmen yakınlarında öğretmen olan Nektaria Mouropoulou, bir aile kurmak istediğini ancak ayda 1000 euro kazandığını, bunun üçte birini küçük dairesini kiralamaya ayırdığını söylüyor.

Çirmen’e en yakın olan ve 17 köye hizmet veren ilköğretim okulunun sayısı giderek azalıyor. Birinci sınıfta sadece 4 çocuğun bulunduğunu söyleyen müdür Dimitris Rossidis’e göre gelecek yıl başka çocuk olmayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir