Sahurun ​​hemen ardından yapılan bu hata organları yordu! 1 saat kuralına dikkat

Ramazan ayı hız kesmeden devam ederken bu ayda sağlık açısından dikkat edilmesi gereken konular paylaşılıyor. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Konuşmacı Elif Zeynep Özer, Ramazan ayında yemek yerken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Ramazan ayında oruç tutmanın vücuttaki toksinlerin temizlenmesine olanak sağladığını belirten Özer, sahurun ​​önemli bir besin olduğunu vurguladı. Sahurdan sonra hemen uyunmaması gerektiğini vurgulayan Özer, iftardan sonra çorba içildikten sonra birkaç dakika beklenip, ara öğünün ardından ana yemeğin yenilmesi gerektiğini kaydetti.

“RAMAZAN KİŞİNİN BEDENİNİ YENİLİYOR”

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önündeki bir engel olmadığını belirterek, “Aksine, özellikle Ramazan ayında sağlıklı beslenme mümkündür. Çünkü yediğimiz besinlerin tamamını 11 ayda vücuttan atmak oldukça zordur. Ramazan orucunda uzun süreli “açlık” nedeniyle vücutta biriken toksinlerin vücuttan temizlenmesine yardımcı olur ve insan vücudunun yenilenmesini destekler. Oruç, kişinin beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan mevcut sağlık durumunun, refahını iyileştirmesini sağlamak için oluşturulmuş bir sistem olarak düşünülebilir” dedi.

“VÜCUDUN SU DENGESİ AÇISINDAN KAHVE VE ÇAY TÜKETİMİNDE DİKKATLİ OLMALIYIZ.”

nehir2

Oruç sırasında uzak durulması gereken besinlere örnekler veren Özer, şöyle konuştu: “Ramazan ayı aşırılıklardan ve abartılardan uzak durma felsefesine sahiptir. Fazlalık her anlamda insana zarar verir. Yiyecek konusunda da durum aynı; örneğin en sağlıklı olduğu bilinen bir besin aşırı tüketilirse zamanla bu besin kişiye zarar vermeye başlayacaktır. Ramazan ayında özellikle uzun süredir aç kalan bir midede ilk besin maddesi basit karbonhidratlar ise burada sağlıklı beslenmeden söz edilemez. Özellikle Ramazan ayında çok fazla basit karbonhidrat tüketmemeye dikkat edilmelidir. Basit karbonhidrat içeren besinler gibi; Toz şeker, şekerli mısır ve beyaz ekmek gibi unlu mamullerden bahsedebiliriz. Bunların yanı sıra aşırı tuzlu yiyecekler vücutta su tuttuğundan ve su isteğine neden olduğundan özellikle ramazan ayında uzak durulmalıdır. Vücudun su dengesi açısından kahve ve çay tüketimine de dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.

“ÖZELLİKLE KADINLAR SAHUR YAPMALI”

iStock-1307642356

Kadınlara sahur yapmaları konusunda tavsiyede bulunan Özer, şunları söyledi: “Oruçta sahur önemlidir ama şart değildir. Ramazan ayı her yıl değiştiği için ona eşlik eden oruç süreçleri de değişiyor, özellikle kadınların 16 saat ve üzeri açlık durumunda hormonal dengeyi korumak için sahur yapmalarını öneriyorum. Ramazan ayında yapılan en büyük hatalardan biri, iftardan sonra günlük su tüketiminizi tamamlamak için tek seferde büyük yudumlarda su tüketmek. Günlük gerekli su miktarını yudumlayarak tamamlamak istenilen faydayı sağlayacaktır. Hızlı içilen suyun vücuttan hızla atıldığı, yavaş/yudum yudum tüketilen suyun ise daha yavaş bir şekilde vücuttan atıldığı unutulmamalıdır. Aşırı susuzluğu önlemek ve gerekli mineral dengesini sağlamak için soda ve demirhindi şerbeti (Osmanlı saray mutfağından) içmenizi öneririm. Kişinin mide sorunu yoksa gazozun içerisine limon ve az miktarda tuz ilave edilmesinde fayda vardır. Kişinin mide sorunu varsa sodayı suyla karıştırarak içebilir veya yüksek oranda maden suyu tercih edebilir. Ramazan ayında şiddetli baş ağrılarından korunmak için su tüketimi çok önemli” dedi.

“Sahurdan hemen sonra uyursanız organlarınız yorulur.”

UYU2

Sahurda işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten Özer, şöyle konuştu: “Sebze bakımından zengin yumurta (haşlanmış, omlet vb), peynir ve tuz oranı düşük zeytinleri tercih edebilirsiniz. Arzu ederseniz meyve tüketebilirsiniz; Ancak şeker içerdiği için açlık üzerinde etkileri olacağını bilmelisiniz. Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş gıdalar tüketilmemeli, şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durulmalıdır. Doğal olmayan gıdaları tercih listemizden çıkarmalıyız. Vücut sisteminde organlar sürekli çalışmaktadır. İnsan uyuduğunda dinlenebilmesi için organları daha yavaş çalışır ancak sahurda yiyecek ve içecek tüketip hemen ardından uyursa organları yorulur. “En iyi ihtimalle yemekten sonra en az bir saat uyumalısınız” dedi.

“İşlenmiş gıdalar uzak tutulmalı”

iStock-1251271328

Ramazan ayında gluten duyarlılığı olan kişilerin çok şanslı olduğunu belirten Özer, şöyle konuştu: “Sağlıklı beslenmede bilinen yanlışlardan biri de unlu mamuller (örneğin ekmek) yersek tok hissedeceğimiz düşüncesidir. Glutensiz beslenenler için -Unsuz beslenmeyi tercih ettikleri takdirde, mevcut sağlıklı beslenmelerini sürdürürken Ramazan ayını da rahatlıkla geçirebilecekler. Ona yoğun bir açlık hissettirin. Ramazan ayında ve Ramazan dışında dikkat edilmesi gereken en önemli husus işlenmiş gıdalardan uzak durmaktır. Bu aynı zamanda gıda alerjisi olmayan kişiler için de geçerlidir.”

(İHA)

Yerel seçimler 2024
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Polise teslim etmemek için hırsızlık yaparken süpermarket çalışanı tarafından yakalandı...Polise teslim etmemek için hırsızlık yaparken süpermarket çalışanı tarafından yakalandı…
Bu köydeki seçimlerin kaderi Alman seçmenin elinde!Bu köydeki seçimlerin kaderi Alman seçmenin elinde!
Eski YRP Milletvekili Suat Pamukçu AK Parti'de!Eski YRP Milletvekili Suat Pamukçu AK Parti’de!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir