Orman Genel Müdürlüğü’nün yapay zeka destekli sistemine BM çevre ödülü

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin orman yangınlarına karşı hassas bir bölgede olduğunu belirterek, OGM’nin yangınlarla mücadele konusunda yoğun çaba harcadığını vurguladı. Ormanları yangınlardan korumak için hava ve kara gücünü sürekli artırdıklarını ve teknolojiyi kullandıklarını vurgulayan Yumaklı, yangınlarla mücadelede yapay zeka tabanlı uygulamaları kullanmaya başladıklarını hatırlattı.

Orman yangınlarıyla daha etkin mücadele için yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen “Yangın Karar Destek Sistemi”nin 2022 yılından itibaren kullanılacağını iddia eden Yumaklı, şöyle konuştu: “Sistemimiz arazinin ve ormanın yapısını gerçek zamanlı meteorolojik verilerle analiz ederek anlık olarak olay yerinde analiz ediyor. Yangın durumunda ekiplerin hızlı ve etkin bir şekilde müdahale etmesini sağlıyoruz.” “Teslim ediyor” dedi.

Yangınla mücadelede büyük kolaylık sağlayan sistemin, Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından Cenevre’de düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi’nde “çevre” kategorisinde ödüle layık görüldüğünü söyleyen Yumaklı, şöyle konuştu:

“Dünyanın çeşitli ülkelerinden gönderilen 1049 projeden 360’ı online oylamaya aday gösterildi ve 2 milyondan fazla oy kullanıldı. Kararda ekiplerimize destek veren sistem sayesinde GDO sistemi yarışmada ikincilik ödülünü aldı. -Yangın durumunda daha etkin ve yerinde müdahale etme imkanımız var. Dolayısıyla gelecekte bu yazılımı geliştirip, yangınları daha kısa sürede, daha az mağdurla söndürme imkanımız olacak. Yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen Karar Destek Sistemi’nde emeği geçen başta meslektaşlarım olmak üzere herkes.”

Sistem nasıl çalışıyor?

Geliştirilen yazılım ile yangın olasılığını tahmin etmek, yangının nedenini belirlemek, davranışını tahmin etmek ve olası yangınlara karşı uygulanacak müdahale yöntemlerini belirlemek mümkün olmaktadır. Bu yazılım sayesinde yangına müdahalenin yerleri, müdahalede kullanılacak araç ve ekipmanların türü ve miktarı belirlenebilmektedir.

Yangın tehlikesini en aza indirmek ve çevreyi, biyolojik çeşitliliği, insanları ve insanları korumak için hızlı bir şekilde eyleme geçirilebilir bilgiler sağlamak amacıyla anlık meteorolojik, coğrafi ve ormancılık verilerini kullanan yapay zeka tabanlı bir coğrafi bilgi sistemi ile orman yangını modelleme ve karar destek sistemi oluşturuluyor. hayvan yaşamı.

Karar destek sistemi, Türkiye genelindeki orman ve arazi yapısını, ekiplerin mevcut konumunu ve meteorolojik verileri anlık olarak işleyerek olay anında bilgilendiriyor ve yönlendirilecek ekiplerin sayısı, yönleri, ulaşacakları yerler konusunda uyarılarda bulunuyor. suyu ve gerekli ekipmanı doldurun.

Sistem, yangın durumunda en yakın ekiplere görev emri gönderebiliyor, navigasyonlarıyla konum paylaşabiliyor ve olayla ilgili bilgi verebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir