Mısır: Abdülfettah el-Sisi yemin ederek üçüncü dönemine başladı

On yıldır iktidarda olan 69 yaşındaki eski genelkurmay başkanı 2030’a kadar cumhurbaşkanı olarak kalacak

REKLAM

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Salı günü yemin ederek Arap dünyasının en kalabalık ülkesinin lideri olarak üçüncü dönemine başladı.

On yıldır iktidarda olan 69 yaşındaki eski genelkurmay başkanı, 2030 yılına kadar cumhurbaşkanı olarak kalacak.

Milyarlarca dolarlık dış kredi ve yatırımların yardımıyla derin bir ekonomik krizle mücadele eden Mısır’da Sisi, “Mısır ulusunun modern ve demokratik bir devlet yaratma yönündeki isteklerini gerçekleştirme” sözü verdi.

Muhalefetteki rakiplerinin kenara itilmesi veya hapse atılmasının ardından Sisi, Aralık ayındaki seçimleri görece bilinmeyen üç kişiye karşı oyların %89,6’sını alarak kazandı.

Görev süresini uzatan bir anayasa değişikliği yapmadığı takdirde altı yıllık görev süresi son olacak.

Parlamento önünde yaptığı açılış konuşmasında Sisi, “ulus inşası yolunda devam etme sözünü yeniden teyit ettiğini” söyledi.

Dönemin savunma bakanı olan Sisi, kitlesel protestoların ve 2013 yılında devrilen İslamcı cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı yapılan darbenin ardından iktidara geldi.

Sisi ertesi yıl ve 2018’de oyların yaklaşık %97’sini alarak cumhurbaşkanı seçildi.

yeni sermaye

Yerel basında çıkan haberlere göre, Salı günkü yemin töreni aynı zamanda Kahire’nin doğusundaki çölde kurulan Mısır’ın yeni idari başkentinin açılışına da işaret ediyordu.

58 milyar dolarlık mega proje, Mısır’ın altyapısına milyarlarca dolar yatırım yapan ancak borç nedeniyle büyük harcama yapması nedeniyle eleştirilen Sisi yönetiminin en büyük hamlesiydi.

Merkez bankası verilerine göre Kahire’nin dış borcu son on yılda üç kattan fazla artarak 165 milyar dolara ulaştı. Döviz rezervleri 35 milyar dolardır.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca Mısır, para biriminin değerinin üçte ikisini kaybetmesine ve enflasyonun geçen yıl %40 gibi rekor bir seviyeye yükselmesine neden olan ekonomik krizin etkilerini kontrol altına almakta zorlandı.

Ancak 2024’ün ilk çeyreğinde Mısır’a kredi ve yatırım anlaşmaları yoluyla 50 milyar doların üzerinde sermaye girişi yaşandı ve Kahire, bunun ciddi döviz açığını hafifleteceğini ve ekonomiyi canlandıracağını söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri Şubat ayında Mısır’ın Ras al-Hikma bölgesi için 35 milyar dolarlık bir arazi geliştirme anlaşması yaptığını duyurdu. Bu anlaşma, Uluslararası Para Fonu’nun “Mısır’ın gelecekteki şoklarla başa çıkmak için gereken destekleri yeniden inşa etmesine yardımcı olabileceğini” söyledi.

Bunu, IMF’nin 3 milyar dolarlık krediyi iki katından fazla artırması ve Avrupa Birliği ile Dünya Bankası’nın yeni finansman taahhüdünde bulunmasıyla bir dizi anlaşma izledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir