Aktivistler, Hamas’ın dokuz aydır Gazze’de tuttuğu rehinelerden bazılarının ölmüş olabileceği ihtimali üzerine hükümete istifa çağrısında bulundu.
İsrail’in Tel Aviv kentinde Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin istifasını isteyen protestocularla polis arasında cumartesi günü çatışma çıktı. Hamas’ın dokuz aydır Gazze’de tuttuğu rehineler ve bu rehinelerden bazılarından haber alınamaması protestocuların gündemindeydi.
Ateş yakılan gösteride polisin olayları bastırmak için göstericilerle yakın temas halinde müdahale ettiği anlar kameralar tarafından kaydedildi.
On binlerce insanın sokaklara çıkması, İsrail genelinde artan hükümet karşıtı öfkenin bir yansıması olarak görülüyor.
Cumartesi günkü büyük çaplı protesto, İsrail’in kuzey Gazze’ye düzenlediği ve en az 38 sivilin öldüğü hava saldırısının hemen ardından gerçekleşti.
Bugün Gazze’de Hamas militanlarının elinde bulunan rehinelerden kaçının hayatta olduğu belli değil. İsrail hükümetinin tahmini rehine sayısının 80 civarında olabileceği yönünde.
Hamas nezaretinde hayatını kaybeden rehinelerin çoğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.
İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim’de yeniden alevlendi.
İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırıda çoğu sivil olmak üzere 1.200’e yakın kişiyi öldürmüş, 250’ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail’in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze’de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.
Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 37.100’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.
Yıkılan Gazze’nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.
Güney Afrika’nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.
Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.