Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 16 Ekim Dünya Besin Günü dolayısıyla izahat yapmış oldu. Birleşmiş Milletler Besin ve Ziraat Örgütü (FAO) verilerini hatırlatan Bayraktar dünya nüfusunun yüzde 30’unun orta ve ciddi düzeyde besin güvensizliği yaşadığını belirtti. Bayraktar 828 milyon insansın geçen yıl açlık çektiğini altını çizdi.
45 ÜLKE GIDA YARDIMINA MUHTAÇ
Bayraktar, şunları söylemiş oldu: “2021’de dünyada ortalama 2,3 milyar insan, kısaca dünya nüfusunun ortalama yüzde 30’u, orta yada ciddi düzeyde besin güvensizliği yaşamıştır. FAO’nun besin üretimine ilişkin raporunda, dışarıdan besin yardımına gerekseme duyan ülke sayısının 45’e yükseldiği belirtiliyor. FAO’nun açıklamış olduğu Dünya Besin Endeksi verilerine gore, aylık bazda son dönemde azalma söz mevzusu olsa da internasyonal piyasalarda bilhassa naturel gaz ve petrol şeklinde ham madde ve ziraat ürünleri fiyatlarının artabileceği görülüyor.”
ÜRETİCİ FİYATLARINI BASKILAMAK YANLIŞ POLİTİKA
Türkiye’deki enflasyona ilişkin de konuşan Bayraktar “Ürün fiyatlarını baskılayarak enflasyonu düşüremeyiz. Üretici fiyatlarını baskılama, yanlış bir siyaset aracı seçimidir. Son aylarda, besin enflasyonuna sebep olan en mühim etkenlerden birisi olarak ziraat üretici fiyat endeksinde aşırı artışlar ön plana çıkıyor. Öteki taraftan, ziraat ve besin ürünleri fiyatlarındaki artışlar direkt üreticiye yansımıyor. Artan fiyatlar, üretici ile tüketici arasındaki fiyat makasının açılmasına sebep oluyor.”
Yoruma kapalı.