
Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemleri içeren bir hastalıktır. Düzgüsel olarak, pankreas (midenin arkasındaki bir organ) vücudunuzun yediğiniz gıdalardan elde edilmiş şekeri için insülin salgılar. Pankreas fazlaca azca insülin ürettiğinde yada asla insülin üretmediğinde yada vücut insüline uygun şekilde cevap vermediğinde diyabet oluşabilir. Diyabet hastalarının, sıhhatli kalmak için hastalıklarını yönetmeleri gerekir.Glikoz sağlığınız için yaşamsal öneme haizdir şu sebeple kasları ve dokuları oluşturan hücreler için mühim bir enerji deposudur. Bununla birlikte beyninin ana yakıt deposudur.
DİYABETİN NEDENLERİ
Diyabetin altında yatan niçin, türe göre farklılık gösterir. Sadece, ne tür bir şeker hastalığınız olursa olsun, kanınızda aşırı şekere niçin olabilir. Kanınızdaki fazlaca fazla şeker ciddi sıhhat problemlerine yol açabilir. Kronik diyabet çeşitleri içinde tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet bulunur. Potansiyel olarak geri dönüşlü diyabet koşulları içinde prediyabet – kan şekeri seviyelerinizin normalden daha yüksek olduğu, sadece diyabet olarak sınıflandırılacak kadar yüksek olmadığı durumlarda – ve hamilelik esnasında ortaya çıkan sadece bebek doğumundan sonrasında düzelebilecek gestasyonel diyabet vardır.Daha azca yaygın diyabet tipleri içinde monogenik diyabet ve kistik fibroz ile ilgili diyabet bulunur.
ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ
Şeker hastalığı belirtileri, kan şekerinizin ne kadar yükseldiğine bağlı olarak değişmiş olur. Bazı insanoğlu, bilhassa de prediyabet yada tip 2 diyabet hastaları başlangıçta semptomlarla karşılaşmayabilirler. Tip 1 diyabette semptomlar süratli bir halde ortaya çıkma ve daha şiddetli olma eğilimindedir. Tip 1 ve tip 2 diyabetin emare ve semptomlarından bazıları şunlardır: Artan susuzluk, sık idrara çıkma, aşırı açlık, açıklanamayan kilo kaybı, idrarda ketonların varlığı (ketonlar, kafi insülin olmadığında ortaya çıkan kas ve yağ parçalanmasının bir yan ürünüdür), bitkinlik, sinirlilik, bulanık görme, yavaş iyileşen yaralar, diş eti yada cilt enfeksiyonları ve vajinal enfeksiyonlar benzer biçimde sık görülen enfeksiyonlardır. Tip 1 diyabet çocukluk yada erişkinlik döneminde çoğunlukla görülür. Tip 2 diyabet, daha yaygın olan tip, 40 yaşın üstündeki kişilerde daha yaygın olmasına karşın, her yaşta gelişebilir.
ŞEKER HASTALIĞI NEDENLERİ NELERDİR?
Tip 1 diyabetin kati sebebi bilinmemektedir. Malum, normalde zararı dokunan bakteri yada virüslerle savaşan bağışıklık sisteminizin pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırıp tahrip ettiğidir. Bu size fazlaca azca insülin yada asla insülin bırakmaz. Hücrelerinize taşınmak yerine, şeker kan dolaşımınızda birikir. Tip 1’in tam olarak ne olduğu hala net olmasa da, genetik duyarlılık ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Kilonun, tip 1 diyabette bir unsur olduğuna inanılmamaktadır. Tip 2 diyabete neden olabilen prediyabette – ve tip 2 diyabette, hücreleriniz insülinin etkisine dirençli hale gelir ve pankreasınız bu direnci aşacak kadar insülin yapması imkansız. Enerji için gereksinim duyulan bölgelere hücrelerinize taşınmak yerine, kan dolaşımınızda şeker birikir. Bunun tam olarak niçin olduğu kati değildir, sadece genetik ve çevresel faktörlerin tip 2 diyabet gelişiminde de rol oynadığına inanılmaktadır. Aşırı şişman olmak, tip 2 diyabet gelişimi ile kuvvetli bir halde bağlantılıdır, sadece tip 2 olan hepimiz aşırı şişman değildir.
ŞEKER HASTALIĞI BİRÇOK RAHATSIZLIĞA SEBEP OLABİLİR
Uzun vadeli diyabet komplikasyonları yavaş yavaş gelişir. Şeker hastalığınız uzadıkça – ve kan şekerinizi ne kadar azca denetim altına alırsanız – komplikasyon riski de o denli yüksek olur. Ihtimaller içinde komplikasyonlar şunlardır: Kalp-damar hastalığı, sinir hasarı (nöropati), böbrek hasarı (nefropati), göz hasarı (retinopati), ayak hasarı, cilt lezyonları, işitme bozukluğu, Alzheimer hastalığı, depresyon benzer biçimde rahatsızlıklara yol açabilir.
HASTALIK NASIL ÖNLENİR?
Tip 1 diyabet önlenemez. Bununla beraber, prediyabet, tip 2 diyabet ve gebelik diyabetinin tedavisine destek olan aynı sıhhatli yaşam seçimi seçimleri, bunların önlenmesine de destek olabilir. Kilonuzu sıhhatli bir aralıkta tutmak için yeme ve egzersiz alışkanlıklarınızdaki kalıcı değişikliklere odaklanın.
OBEZİTE CERRAHİSİ İLE DİYABET TEDAVİSİ
Metabolik cerrahide çeşitli teknikler uygulanabilir. Bu yöntemler içinde gastrik bypass ameliyatı, tüp mide ameliyatı ve transit bipartisyon teknikleri sayılabilir. Diyabet cerrahisi, midenin hacmini küçültülmek, gıda maddelerinin emilimini azaltmak ve mideyi kısıtlamak amacıyla uygulanır. Diyabet cerrahisi günümüzde minimal invaziv teknikler ve kapalı teknik kullanılarak yapılır. Bu sayede ameliyatta enfeksiyon kapma riski düşer, hastanın iyileşme süreci hızlanır.
DİYABET CERRAHİSİNİN (TRANSİT BİPARTİSYON) FAYDALARI
Aşırı kiloluluk ameliyatları ile diyabet hastalarının % 80’inden fazlasında iyileşme görülmüştür. Bununla beraber, iyileşmeler diyabet ile sınırı olan değildir. Diyabet cerrahisi ile kardiyovasküler hastalık, kanser ve mortalite riskini de mühim oranda düşürmektedir. Diyabet rahatsızlığından kurtulmak için metabolik cerrahiden yararlanmak istiyorsanız, durumunuza hususi detaylı informasyon almak için diyabet cerrahisi alanında uzman bir cerraha başvurabilirsiniz.
Yoruma kapalı.