Geçen yıl başlatılan normalleşme sürecinde Mısır’ın Türkiye’den iki temel beklentisi bulunduğunu belirten Göktürk, “İlerleme, Müslüman Kardeşler (MK) örgütünün İstanbul’da bulunan liderlik yapısının varlığı ile Türkiye’nin Libya’da MK destekli Trablus hükümetine verdiği destek mevzusunda yaşanacak bir değişime bağlıydı” dedi. (Şafak Göktürk)
‘DİBEYBE İLE ANLAŞMAYA TEPKİ’
Türkiye ile Trablus merkezli Libya Ulusal Birlik Hükümeti içinde geçen hafta iki ülke arasındaki mevcut Askeri İşbirliği Anlaşması’nın geliştirilmesini amaçlayan ek protokolün de aralarında bulunmuş olduğu iki yeni müdafa anlaşması imzalandığını anımsatan Göktürk, “Türkiye, Trablus hükümetiyle geçen ay başlangıcında hidrokarbon alanında ortaklaşa iş anlaşması da imzaladı. O dönemde Avrupa Birliği ve Yunanistan’la beraber Mısır da bu mutabakata tepki göstermişlerdi sadece süreç askıya alınmamıştı. Öyleyse bu anlaşmayı kendileri açısından o özellikte bir sorun doğuracak bir gelişme olarak değerlendirmediler. Geçen hafta Trablus ile imzalanan iki antak kalma, Mısır tarafınca mesele olarak görüldü. Bu anlaşmalar, Trablus ile Tobruk içinde mutabakat sağlanması girişiminin Dibeybe tarafınca reddedilmesinden sonrasında gerçekleşti. Böylece Mısır’ın, Libya mevzusunda Türkiye’ye daha açık bir karşılık verme ihtiyacı duyduğu anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.
‘RAHATSIZLIK VAR’
Mısır’ın, terörist olarak görmüş olduğu MK destekli bir hükümetin Libya’da varlığından büyük hastalık duyduğunu vurgulayan Göktürk, “Mevzunun bütününe baktığımızda izlenen siyaset, Türk dış politikasının sağlam parametreleri üstünden ilerleseydi bu şekilde bir noktaya aslına bakarsanız gelinmezdi. Esas itibarıyla bölgedeki tüm erkek oyuncular, Türkiye’de hükümet nezdinde öze ilişkin bir değişiklik olmadığını, yalnız günün gerektirdiği gereksinim değişimi bulunduğunu görüyor” değerlendirmesini yapmış oldu.
Yoruma kapalı.