
KKTC, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta BM kürsüsünden tanınma çağrısından peşinden ilk somut adımı attı. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türk ve Rum sınır hattındaki ara bölge haricinde KKTC’de de 2 kamp ve bir temas noktası bulunan BM Sulh Gücü’nün Rumlar’dan izin alarak vazife yaptığını belirterek, “Misafirlik bitti, ya KKTC ile askeri antak kalma imzalar ya da KKTC’den çekilirler” resti çekti.
ERDOĞAN’DAN TARİHİ ADIM
Tahsin Ertuğruloğlu, Özgürlük’e verdiği demeçte zamanı adımın Türkiye ile dayanışma içinde atıldığını belirterek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta BM kürsüsünden KKTC’nin tanınması ve ambargoların kaldırılması çağrısı zamanı bir adım oldu. Kıbrıs Türk halkı için bayram durumunda bir davet oldu, gurur duyduk” dedi.
GUTERRES İLE GÖRÜŞTÜLER
New York temasları esnasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Sulh Operasyonların’dan Görevli Genel Yazman Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix ile görüştüklerini özetleyen Ertuğruloğlu, BM’ye Kuvvetler Anlaşması (SOFA) taslağını sunduklarını, KKTC’nin tanınması için yeni adımlar da atacaklarını kaydetti.
BİR AY MÜHLET VERİLDİ
BM’nin taslağı inceleyeceğini özetleyen Ertuğruloğlu, “En kısa sürede yanıt vereceklerini söylediler fakat biz fazladan bir ay süre tanıdık. KKTC olarak net bir halde onlara diyoruz ki ‘Bakın, KKTC topraklarında sizin vazife yapmanızın onayını verecek olan makam Rum hükümeti değildir, biziz. Biz bunca yıl misafirperverlik yaptık, izin verdik fakat artık bu bitti. Cevap negatif gelirse de atmamız ihtiyaç duyulan adımlardan asla çekinmeyiz. 1974’ten sonrasında Türk askerinin güvencesiyle yaşıyoruz, BM askeri KKTC’den giderse gider” ifadelerini kullandı.
SOFA ANLAŞMASI NEDİR
KKTC’nin BM’den istediği internasyonal alanda SOFA (Status of Forces Agreement) adıyla malum askeri statü anlaşması, bir ülkede vazife meydana getirecek yabancı askerlerin doğal olarak olacakları hukuk sistemi, vazife tanımları ve yükümlülükleri ile yetkilerini belirliyor. Antak kalma ev sahibi ülke ile asker gönderen taraf içinde yapılıyor.
BM’NİN KKTC’DE İKİ KAMPI VAR
BM Kıbrıs Sulh Gücü günümüzde KKTC ile Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki 180 kilometrelik sınır hattında oluşturulan, ‘Yeşil Hat’ isminde olan 346 kilometrekarelik bölgeyi denetim ediyor. Sulh Gücü 19 ülkeden 1009 asker ve sivil memurdan oluşuyor. KKTC’de biri Gazimagosa kentinde, diğeri Lefke’de 2 kampı bulunan Sulh Gücü’nün başkent Lefkoşa’da da Ledra Palace yakınında bir temas noktası bulunuyor.
LAKABI ‘BM TATİL GÜCÜ’
BM Sulh Gücü, 1974 Kıbrıs Sulh Harekâtı’ndan sonrasında Kıbrıs’ta kayda kıymet vaka olmaması sebebiyle halk içinde “BM dinlence gücü” adıyla anılıyor. Kıbrıs, BM asker ve sivil bürokratların bilhassa tercih etmiş olduğu vazife yeri.
Yoruma kapalı.