İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe’den ‘sünger şehir’ açıklaması


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, toplumsal medya hesabından küresel iklim krizine dikkat çekerek Çin’de ortaya çıkan ‘sünger kent’ modelinin İstanbul’da iyi mi uygulanacağına ve faydalarına dikkat çekti.Gökçe, “2000’li yılların başlangıcında Çin’de ortaya çıkan sünger kent yaklaşımı; ekolojik altyapı ve drenaj imkanlarını güçlendirerek taşkınları önlemek, kent ısısını azaltmak, naturel kaynakları korumak ve su kaynaklarını verimli kullanmak için geliştirilmiş yeni bir şehircilik anlayışı” ifadelerine yer verdi.Sünger kent modelinin ABD ve Avrupa’daki adlandırmalarını da aktaran Gökçe, “Yağmur sularının tekrardan kullanılması, belli havzalarda biriktirilmesi, biyoçeşitliliğin güçlendirilmesi ve ısı adacıkları efektiyle kent ısısının düşmesi sağlanıyor” ifadeleriyle modelin şehire olan katkısını söylemiş oldu.Artan sıcaklıklar, azalan su kaynakları, yükselen deniz seviyeleri, küresel iklim krizi tüm dünyada şehirleri etkiliyor.Bu yüzden önümüzdeki dönem yeni bir şehircilik yaklaşımını daha çok duyacağız: Sünger şehirler nedir, İstanbul’umuzu iyi mi ilgilendiriyor, paylaşmak isterim— Dr. Buğra Gökce (@gokcebugra) October 22, 2022

‘ÇİN’DE ORTAYA ÇIKAN SÜNGER ŞEHİR YAKLAŞIMI’ VURGUSU

Gökçe’nin paylaşımları şu şekilde:Artan sıcaklıklar, azalan su kaynakları, yükselen deniz seviyeleri, küresel iklim krizi tüm dünyada şehirleri etkiliyor.Bu yüzden önümüzdeki dönem yeni bir şehircilik yaklaşımını daha çok duyacağız: Sünger şehirler nedir, İstanbul’umuzu iyi mi ilgilendiriyor, paylaşmak isterim.Örneğin Başkanımız Sn. Ekrem İmamoğlu öncülüğünde, Genel Sekreter Yardımcımız Gürkan Alpay, Çağatay Seçkin ve Yeşil İstanbul tarafınca hayata geçirilen 15 yeni Yaşam Vadisi ve sayısız park ve bahçenin kıymeti de bu konsept içinde oldukça daha iyi anlaşılabilir oluyor. Niçin?2000’li yılların başlangıcında Çin’de ortaya çıkan sünger kent yaklaşımı; ekolojik altyapı ve drenaj imkanlarını güçlendirerek taşkınları önlemek, kent ısısını azaltmak, naturel kaynakları korumak ve su kaynaklarını verimli kullanmak için geliştirilmiş yeni bir şehircilik anlayışı.

“ISI ADACIKLARI EFEKTİYLE ŞEHİR ISISININ DÜŞMESİ SAĞLANIYOR”

Avrupa’da “yeşil altyapı”, ABD’da “düşük etkili kalkınma” olarak da adlandırılan model ile yağmur sularının tekrardan kullanılması, belli havzalarda biriktirilmesi, biyoçeşitliliğin güçlendirilmesi ve ısı adacıkları efektiyle kent ısısının düşmesi sağlanıyor.Iyi mi? Bugün şehirlerimizde yoğunlaşan beton ve asfalt uygulamalar yağmur sularının toprağa karışmasını, kent havzasında kalmasını engelliyor. Bu uygulamalarla naturel alanlar yok olurken, kent ısısı da yükseliyor, bu da daha çok su yitirilmesine niçin oluyor.Sünger kent modeli şehrin içine yerleştirilen yeşil yağmur toplama alanları, parklar, naturel alanlar, geçirgen kaldırım ve asfalt uygulamaları ile suyun toprakla buluşmasını, tekrardan naturel hayata katılmasını sağlıyor. Şehrin su kaybını da azaltıyor.

“ÇÜNKÜ YEŞİL ALANLARIN ARTMASI HEM SU KAYNAKLARINI KORUYOR”

Mesela Los Angeles’daki uygulamada kaldırım yanında derhal ufak bir ada var, Çin’de kent hayatına dahil edilen parklarla yeşil havzalar üretiliyor, Pittsburgh yol kenarlarını suyun toplanabileceği yeşil adacıklara ayırıyor. Amaç yağmuru toplamak, toprakla buluşturmak.Gittikçe artan sayıda kent niçin sünger kent yaklaşımını benimsiyor? Bundan dolayı yeşil alanların artması hem su kaynaklarını koruyor, hem iklim değişikliğinin yarattığı tahribatı azaltıyor hem de kent yaşamını daha yaşanabilir, daha güzel ve mutluluk verici kılıyor.

“İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GELECEK NESİLLERE DOĞAL KAYNAKLARINI KORUYAN BİR ŞEHİR BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞIYOR”

İşte bu yüzden İstanbul Büyükşehir Belediyesi sürdürülebilir kalkınma için çevresel yönetim anlayışı içinde yeşil alanlarımızı arttırmak, güzel İstanbul’umuzu beton egemenliğinden kurtarmak, gelecek nesillere naturel kaynaklarını sakınan bir kent bırakmak için çalışıyor.Sünger kent yaklaşımını ve Berlin benzer biçimde mühim bir şehirdeki uygulamasını görmek için aşağıdaki bağlantıyı takip edebilirsiniz. Güzel İstanbulumuz çağı takip eden, yeni uygulamaları şehre kazandırmaya çalışan bir yönetim anlayışı ile oldukça daha güzelleşiyor.

Yoruma kapalı.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası