Bakan Muş Dijital Ekonomiye Yönelik Rekabet Hukukunu Güncellediklerini Söyledi

Sabah Gazetesi tarafınca düzenlenen, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi 4 Ekim 2022, Salı günü Trabzon’da T.C. Tecim Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Tecim Bakanı Mehmet Muş, Zirve’de gerçekleşen hususi oturumda Sabah Gazetesi Iktisat Müdürü ve Köşe Yazarı Arzu Güngör ve Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve Köşe Yazarı Okan Müderrisoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Bakan Mehmet Muş, dijital ekonomiye yönelik rekabet hukukunu güncellediklerini ve yeni tanımlamalar eklediklerini söylemiş oldu.

E-ticaretin yalnız pazar yerinden oluşmadığını belirten Bakan Muş, “Bunun haricinde fazlaca geniş bir alan var ve oranın da düzenlenmesi gerekiyor. Artık dikkat edin reklamlar bile değişik toplumsal mecralara kaydı. Bu alanla ilgili rekabet hukuku iyi mi düzenlenecek? Iyi mi emekler yapılacak? Tanımlamalar ne olacak? Yaptırımlar ne olacak, bu yeni alanı tanımlamanız, hukukunuza eklemeniz gerekiyor. Dijital platformlarda etkinlik gösteren fazlaca fazla şirket var. Dijital yapılarla ilgili tüm dünya fazlaca mühim düzenlemeler yapıyor. Dolayısıyla biz neredeyse bitirdik. Beklentimiz, bütçeden derhal ilkin TBMM’den çıkar diye tahmin ediyorum” dedi.

“Gürcistan’la yeni sınır kapısı yüzde 70 tamamlandı”

Rusya-Ukrayna savaşı, Gürcistan sınır kapısı ve Ermenistan’la kapı açılma ihtimaline yönelik değerlendirmeleri sorulan Bakan Mehmet Muş, mevcut kapıların kapasitelerini artırdıklarını, Gürcistan’da yüzde 70 oranında tamamlanan yeni bir kapıyı daha devreye alacaklarını deklare etti. Bakan Muş, şöyleki devam etti:

“Ro-Ro’ları, deniz yolunu kullanmak burada mühim. Tüm alternatifleri değerlendiriyoruz. Bilhassa Avrupa’ya da Ro-Ro ile gidişleri artırmaya çalışıyoruz. Yalnız kara yolu değil, deniz ve demir yolunu da artırmaya çalışıyoruz. Ermenistan meselesinde siyasal gelişmeler mühim. Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri, Türkiye’nin fazlaca duyarsız kalacağı bir şey değil. Orada ilişkilerde normalleşme olursa, biz ekonomik anlamda lüzumlu kapıyı açar, gümrük işlemlerini başlatırız. Sadece bu oradaki siyasal gelişmelere bağlı. Zira orada bazı ihtilaf mevzuları var. Orada bir siyasal uzlaşı olmadan, bizim buradan bir kapı açmamız fazlaca zor görünüyor.”

“Otomotivde 6 bin kilometre takibimizde”

Otomotivde 6 bin kilometre ve 6 ay şartından sonrasında, bazı sitelerde 6 bin 1 kilometre ilanların görülmeye başladığı ve bu mevzuda cezai yaptırım yönündeki bir başka soruya Bakan Mehmet Muş, şöyleki cevap verdi:

İlan sitelerine konulmuş olan 6 bin 1 kilometre ilanlarını takip ediyoruz. Bu ilanları biz alıyoruz ve inceliyoruz. Tüm bu işletmelere gittik… Dolayısıyla yalnız galericiler demek de doğru değil. Bu ticarette bulunan firmalar, rent a carlar, al-sat icra eden firmalar bu tanımın içine giriyor. Kısacası kaide hepimiz için geçerli. Bir de şirket tanımında ‘inşaat taahhüt işleri’ yazıp, otomobil alım-satımı yapanlar var. Herkesi kurallara uymaya çağrı ediyorum, şu sebeple bunların ceza ve yaptırımları fazlaca ağır. Biz lüzumlu düzenlemeyi hazırladık. Grubumuzla da konuştuk. Sayın Mustafa Elitaş son emekleri gerçekleştiriyor. Bir paket hazırlığı var. Meclis’ten Ekim 20 şeklinde çıkacağını düşünüyorum. İhlaller noktasında yaptığımız bazı tespitler var, onları da komisyonda değerlendiriyoruz. Bizim hedefimiz insanlara ceza kesmek değil. Kurallara uygun ticari faaliyeti sağlamak. Biz yanıltıcı reklamdan da ceza kesebiliriz. Bir taraftan da onları değerlendiriyoruz ve onun yaptırımları fazlaca ağır. Kurallı olduğu süre ikimiz de yurttaş da mutlu oluyor.”

“Halde kayıt dışılığı önlemek için çalışıyoruz”

Hal ve perakende yasasında değişikliğe yönelik bir başka soruya Bakan Mehmet Muş, “Halde en büyük sıkıntımız kayıt dışılık. Bunla ilgili bir emek verme içindeyiz. Perakende sektörüyle ilgili AB’nin çeşitli düzenlemeleri var onları da inceliyoruz. Burada bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz. Rasyonel olmayacak söylemler, yatırım meydana getirecek olanları korkutur. Rasyonel olmayan bir şeyin içinde olmayacağız. Yüksek vergili ürünlerin kayıt dışı ticareti yapılabiliyor, bu tarz şeyleri kayıt altına almak için emekler yapıyoruz” yanıtını verdi.

Oda ve borsaların mecburi ödenti mevzusuna yönelik bir soruya, her ülkenin kendine özgü kuralları bulunduğunu belirterek yanıt veren Muş, şunları söylemiş oldu:

“Türkiye’de meslek kuruluşları Anayasaya dayanan bir maddeden geliyor. Siz dernek kurabiliyorsunuz, üyelik aidatı isteğe bağlı. Bizdeki oda ve borsa yapısı anayasaya kadar gittiği için kamunun ifa etmiş olduğu bazı görevler buralara devredilmiş. Ödenti, nispi, maktu getirilmiş. Bir finansman getirilmiş. Bugünden bu tartışmaları açmak, kesmek yada kesmemekle ilgili bir tartışmayı fazlaca doğru bulmuyorum. Kanayan bölgeleri var ise giderilebilir, iyi bir noktaya getirilebilir.”

İhracatta son çeyrekte birazcık daha çaba sarf etmek gerektiğine işaret eden Bakan Muş, “Hizmet ihracatının da girdisi fazlaca fazla. Orada ciddi bir çabanın içine gireceğiz” dedi.

Yoruma kapalı.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası