Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında, dünyaca meşhur 22 fotoğraf sanatçısı tarafınca çekilen Güler’in 48 portresinin yer almış olduğu “Arkadaşlarının Bakış açısından Ara Güler Portre Sergisi” fotoğraf meraklılarıyla buluştu.
Anma programı öncesinde izahat icra eden foto muhabiri, belgesel yapımcısı ve gazeteci Coşkun Aral, Güler’in mahalli değerleri ulusala, ulusal değerleri uluslararasına ve oradan evrensele taşıyan bir foto muhabiri, gazeteci, fotoğraf sanatçısı ve bilge adam bulunduğunu söylemiş oldu.
Ara Güler’in yaşamış olduğu coğrafyanın dünyanın bir parçası olduğuna inanarak bunun için savaşım ettiğini aktaran Aral, “Burada da dili fotoğraftı. Kendisi bu evrensel dili ‘fotoğrafçayı’ fotoğraf makinesiyle tanıştığı günden itibaren kendi topraklarında, yakın coğrafyalarda, savaşların olduğu yerlerde, insanların gerçek anlamıyla yaşamış olduğu her yerde dillendirdi. İstanbul’un gözüydü şundan dolayı İstanbul’u onun vasıtasıyla tanıdık. Türkiye’nin en mühim araştırmacılarını, data insanlarını, kültür insanlarını, sanatçılarını onun objektifinden gördük” ifadelerini kullandı.
İNSAN EYLEMLERİNİ SORGULAMAK
Aral, son 45 yılında fazlaca yakınında bulunmuş olduğu Güler’in pek fazlaca meşhur isimle dostluk ve arkadaşlıkları olduğuna işarete ederek şunları kaydetti:
“Dünyada tanışmadığı devlet adamı yoktu. İnsanları eylemleriyle sorgulayan bir insandı, iyi fena terimi eylemler için geçerliydi. Yaşamış olduğu coğrafyada da hiç kimseye tam düşman değildi fakat eylemlerinden dolayı asla ve asla ödün vermez, eleştirirdi. Fakat diğer yanda yakın dostlukları içinde hepimiz vardı diyebilirim.”
Etkinlik kapsamında gösterilen belgeselin 1986’daki “Bu Dünya Bu şekilde Dünya” sergisinin görüntüleriyle başladığını dile getiren Aral, “Onun dünyasından kesitleri aktarmaya çalıştım” ifadesini kullandı.
Foto muhabiri Ercan Arslan ise Ara Güler’le 1996’dan başlamış olan bir yol arkadaşlıkları bulunduğunu, beraber sergiler, projeler, tv programları ve röportajlar yaptıklarını belirterek, “Ara Güler yalnız bir fotoğrafçı değildi. O başka bir kültür sanat adamıydı. Kısaca fotoğrafın haricinde fazlaca geniş bir çevresi vardı. Beyaz perdeden, edebiyattan, müzikten fazlaca iyi dostları vardı” dedi.
Sergide yaşamın değişik alanlarında dünyaca tanınmış fotoğrafçıların ve arkadaşlarının objektifinden Ara Güler fotoğraflarının yer aldığını dile getiren Arslan, “Türkiye’nin görsel belleğine katkıda bulunan mühim bir değerdi. Onun fotoğrafları gelecekte arkeolojik kazı alanı olacak kadar kıymetli fotoğraflar. Kişiliğine bakmış olduğunuzda fazlaca gülünç esprili fakat kimi onu fazlaca sert ve fazlaca sinirli sinirli olarak görürdü. Onun bu şekilde muzip yanları da vardı, gülünç yanları da vardı” değerlendirmesini yapmış oldu.
Güler’in yalnız İstanbul’da değil, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde de fotoğraflarını çektiğini belirten Arslan, sergide yer edinen fotoğrafın öyküsünü anlatarak, “Objektif görmüş olduğu süre yalnız objektife bakmazdı. Aslına bakarsan bir foto muhabiri geleneğinde de var. O da durağan fotoğrafı fazlaca sevmez, kesinlikle bir hareket yapardı, şapkasıyla, eliyle, bastonuyla yapardı. Kesinlikle objektife bir hareket yapardı. Enteresan bir kişilikti. Bir tek fotoğraf çekmiyordu, öykü de anlatıyordu. Oldukca geniş bir dünyası vardı” şeklinde konuştu.
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da Ara Güler’in bu toprağın insanı olmak mevzusunda çaba sarf ettiğini belirterek, “İnsan en kıymetli olandır, Ara Güler de en kıymetli olan insanı bizlere tanıttı ve gösterdi” dedi.
Ara Güler’in asistanı Fatih Aslan da sergiye eserleriyle destek olan sanatçılara ve Ara Güler dostlarına teşekkür ederek, “Ona arkadaşlık, ona evlatlık etmek benim için büyük bir onurdu. Ona yoldaşlık ettiğim 21 yıl süresince fazlaca şey öğrendim” ifadesini kullandı.
Açılış konuşmalarının arkasından Coşkun Aral ve Nebil Özgentürk’ün Ara Güler ile tanışma hikayelerini ve hatıralarını anlattığı bir söyleşi gerçekleştirildi.
Ondan sonra Coşkun Aral ve Fatih Aslan tarafınca hazırlanan ve Ara Güler’in yaşamını mevzu alan “Bu Dünya Bu şekilde Dünya” adlı belgesel film yayınlandı.
Ara Güler’in yaşamını ve işlerini mevzu alan “Ara” adlı kitabın da katılımcılara armağan edilmiş olduğu gece, Lusavoriç Korosu’nun konseriyle bitti.
Yoruma kapalı.