G7 ülkeleri, İtalya’da düzenlenen Çevre, Enerji ve İklim zirvesinde 2030’ların ilk yarısında kömür enerjisine son verilmesi konusunda mutabakata vardı.
Yedi büyük sanayileşmiş ülkenin (G7) enerji ve çevre bakanları ilk kez kamuya açık olarak kömürden elektrik üretimini aşamalı olarak durdurma taahhüdünde bulundu.
Çevre, Enerji ve İklim Zirvesi Torino’daki Reggia di Venaria’da sona erdi.
Zirvede yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği, kirlilik, enerji krizi ve biyolojik çeşitlilik değerlendirildi.
İki gün süren konferansın sonuç bildirgesinde G7 ülkeleri, “2030’ların ilk yarısında veya sıcaklığın 1,5°C’ye yükseleceği bir zaman çizelgesine göre enerji sistemlerimizdeki mevcut kömürlü termik santral üretimini aşamalı olarak durdurma konusunda anlaştıklarını” duyurdu. C Sıcaklık artış sınırı C’ye ulaşılabilir.”
Bildirge, geçen yıl Dubai’de düzenlenen COP 28 konferansında ülkeler tarafından verilen taahhütlerin zaman çizelgesini ortaya koyuyor.
İtalya’nın Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Picchetto Fratin, “emisyonların çoğunun kaynağı” olan kömürü hedef almanın önemini vurguladı. Picchetto Fratin, “İlk kez bir rota ve varış noktası belirlendi” dedi.
“Japonya’nın kömürden vazgeçmesine izin vermek için yaratıldı”
Çevre aktivistleri, bu taahhüdün Uluslararası Enerji Ajansı’nın önerdiği, G7 ülkelerinin enerji sektörlerini 2035 yılına kadar karbondan arındırma hedefinin gerisinde kaldığını söyledi.
Fosil Yakıtın Ötesinde zirvede verilen taahhüt muğlak bir şekilde tanımlandı; Bunun “Japonya’dan kömürü aşamalı olarak bırakma taahhüdünü almak için” yapıldığını belirtti.
Japonya, kömürden vazgeçme tarihi olmayan tek G7 ülkesi.
Japonya Ekonomi Bakanı Ken Saito şunları söyledi: “Temiz enerjiye geçiş düzenli olmalı. “Bu konuda dengeli bir anlaşmaya vardık” dedi.
E3G’nin Kömürden Temizliğe programının lideri Pieter de Pous, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada’nın en geç 2030 yılına kadar kömürden vazgeçmeyi taahhüt ettiğini, ABD ve Almanya’nın ise bu tarihe yönelik önemli adımlar attığını söyledi.