CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarılır, Manisa’da “Soma’dan İliç’e Madencilikte İşçi Sağlığı ve Çevre Sempozyumu”na katıldı.
Şehzadeler Mahallesi MASKİ İkiz Kuleleri konferans salonunda düzenlenen sempozyumun “Maden Kazalarının Toplumsal Boyutlarıyla Değerlendirilmesi” başlıklı oturumda konuşan Basarir, Soma maden faciasının üzerinden 10 yıl geçtiğini hatırlattı.
Basarir, şunları söyledi: “Unutuyoruz. 10 yıl önce bu haberi aldığımızda milletvekili değildim. Ceza avukatı olarak çalışıyordum. O günden bugüne Sia davasını bazı isimlerle takip etme fırsatım oldu. Cezai kısmı da hukuki tazminat kısmı da çok kötü gitti, Türkiye’de her zaman derim ki, 2009 referandumundan bu yana en büyük sorunlardan biri adalet. 10 yıl sonra yargılanan bir davayı düşünün. Diğer davayı denediniz mi? “Davanın boyutu şirket yöneticilerinin 10 yıl süreyle yargılanmasıdır. Bu davanın 10 yıl sürdüğünü tespit edersek dava 20 yıl zamanaşımına uğrar. 301 işçimizi kaybettik” dedi.
“SOMA RAPORU 10 YILDIR MECLİS’TE GÖRÜŞÜLMEDİ”
Soma faciasının ardından TBMM’de soruşturma komisyonu kurulduğunu belirten Başarır, şöyle konuştu: “Bu konuyla ilgili komisyon kuruldu. Komisyon başkanı şunları söyledi: ‘Komisyonun raporu hazırlandıktan sonra tamamlanacak. Komisyon raporu dikkatle incelendiğinde ciddi eksikliklerin olduğunu göreceksiniz.’ İliç felaketini yaşadık Bir komisyon daha kuruldu Bartın faciasını yaşadık, bir komisyon daha kuruldu Soma’da neden 301 işçi öldü İhmaller neydi şimdi kanun çıkarmak için ne yapacağız?
Peki o komisyon neden Soma’ya gidecek? Neden araştırıyor? Neden herkesi dinliyor? Neden raporları inceliyor ve rapor hazırlıyor? Bu eksikliklerden yola çıkarak hukuk normları geliştirin, ceza kanunlarında bir sorun varsa eksik olan hukuk normlarını tamamlayın. Bunları çözün. Soma Raporu 10 yıldır Meclis’te görüşülmüyor. Ne yapmamız gerektiği tartışılmadı. Ama 301 işçimizi kaybettik. Bak unutuyoruz. İnanın unutuyoruz. Neyi unutmuyoruz biliyor musun? Devlet bize unutturmuyor mu? Soma’dan sonra Amasra. Amasra’dan sonra İliç’te deprem oldu. Hiçbir felaket bitmiyor” dedi.
“İLÇ’İ UNUTTUK”
Hukuki normların komisyonun raporlarına göre oluşturulması gerektiğini belirterek sözlerine devam eden Başarır, “Bakın bu durumda ihmal mi diyoruz? Bilinçli ihmal mi, bunu tartışıyoruz? Yargıtay reddediyor, bu ülkeye yazıklar olsun.”301 İnsanlardan bahsediyoruz. 301 kişi ve işçi hayatını kaybetti. Bunun bir cinayet olduğu bir gerçektir. Ama ne yazık ki ceza kanunundaki eksiklikler ve çıkmazlar nedeniyle yerel mahkemeler, istinaf mahkemeleri ve Yargıtay arasındaki dengesizlikler ve farklılıklar nedeniyle bu cezayı normal düzeyde uygulayamıyoruz. Birden fazla kişi öldüğüne göre 6 yılın altında bu cezayı verebilirler. Dünyaya anlatamayacağımız tek gerçek var: Bu ülkede utanç verici olan budur. Aynı şeyi İliç’te de göreceğiz. Televizyonda ne konuşuyorlar? Ali Mahir Başarılır ne dedi Peki hala işçi var mı? Toprak. “Çıkıp çıkmayacakları belli değil” dedi.
“TÜRKİYE’NİN ADALETE İHTİYACI VAR”
“En büyük felaketi yaşayabilecek illerden birinden milletvekiliyim” diyerek sözlerine devam eden Basarir, şöyle konuştu:
“Bu durum bitmeyecek. İliç’ten sonra belki Adana, Sivas ve diğer illerde de göreceğiz. Ben en büyük felaketi yaşayabilecek illerden biri olan Mersin Akkuyu’nun milletvekiliyim. ‘Deprem bölgesi’ diyoruz, o da “Yalan söylüyorsun” diyor. Hala devam ederken çatlaklar oluşuyor. Daha da önemlisi orada çalışan bir IŞİD militanı eğer Akkuyu’da yakalanmasaydı, burayı havaya uçurup La Akdeniz bölgesinden kaybolsaydı. Faaliyete geçtikten sonra eminim Süleyman Soylu buraya gelince şöyle derdi: “Nerden bilelim canım, ne sorumluluğum var?” Her zaman söylediğim, Türkiye’nin ekmek ve su kadar adalete de ihtiyacı var. Eğer alınan kararlar kamuoyunu ve o ailenin vicdanını tatmin etmiyorsa benim umursadığım tek şey o kararın yırtılıp atılmasıdır.
“BUNA NE DİYORUM?”
Ramazan tatilinde Antalya Kepez’de meydana gelen teleferik kazası sonrası Kepez belediye başkanının ifadeye çağırılıp tutuklanmasının ardından konuşmasına devam eden Başarır, şunları söyledi: “Kepez belediye başkanı ifadeye çağrıldı. Adam 14 Aralık’ta şirketin teleferiğinin olduğu şirketin genel müdürüydü.” Burası yoğun bakım altında olacak. 26 Kasım’da istifa ederek Kepez Belediye Başkanı oldu. Peki ağır bakım ne zaman yapıldı? 13-14 Aralık Burası neden iş yeri? 15 Aralık’ta Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan edildi. Hakim belediye başkanını aradı, ifadesini aldı, tutukladı ve “Sorumluluğunuz devam ediyor” dedi.
Peki Sayın Yargıç, Yüksek Seçim Kurulu bu adamın istifasını 1 Aralık’ta kabul etti. Bu adam belediye başkanı mı oldu? Böyle bir şey olabilir mi? Olan oldu ve o hâlâ tutuklu. Bakın, onun tutuklanmaması gerektiğini söylemiyorum. Benim belediye başkanım ve diğer belediye başkanları tutuklanmalı, yargılanmalı ve sorumlusu varsa en ağır cezayla cezalandırılmalıdır. Ancak Kepez’deki teleferik faciasında bir kişi hayatını kaybetti ve sorumluluğu olmayan bir vatandaşımızı kaybettik. Felaket diyorum. 301 değil. “10 yıl sonra Soma’da bir belediye başkanı tutuklansa ve bürokratlar yargılansa buna ne diyebilirim?”
“HATALAR VE EKSİKLER ZİNCİRİ VAR”
İmar affına ilişkin açıklama yapan Başarır, şunları söyledi: “Depremde 15 gün boyunca Hatay’daydım. Hayatımda gördüğüm en büyük felaketi gördüm. Daha kötüsünü görmek istemiyorum. Ama kime dava açabiliriz ki?” Acaba müteahhitlerin mi suçu var? İmarı, ruhsatı, yerleşimi verenlerin mi, benim partimden olmasının bir önemi yok, dedim biraz önce. Sayın belediye başkanı, eğer Milano’da, Barselona’da, Viyana’da imar affı konuşuluyorsa, bu siyasetçilerin Roma’daki o tarihi binaların tek bir katını yıkmak için hiçbir şey yapmadığını düşünüyor. Dünyada bu hükümetin sorumluluğu olan tek ülke biziz. Hatay, Maraş, Antep ve Malatya’daki depremler nedeniyle af taleplerinin alındığını ve internet üzerinden para alındığını belirterek, “Boş arsası olan insanlara bina affı var. Bir yıl sürer. O dönemde kaçak inşaatları tamamladı. Dokuzuncu ayda konut affına başvurdu ve parayı kullandı. Bu da hep birlikte hareket etmemiz ve bu yasak mevzuatını birlikte değiştirmemiz gerektiği anlamına geliyor. Bakın kesinlikle ucuz siyaset yapmıyorum. AKP suçludur demiyorum, masumdur. Burada bir hatalar zinciri, bir ihmal zinciri var” dedi.
“EMPATİ ÇOK ÖNEMLİ”
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ise son olarak şunları söyledi: “Ben bir ceza avukatı olarak, bir milletvekili olarak konuştum. Ama her şeyden önce bir insan olarak konuştum. Yeter ki birbirimizi anlayalım. Ahmet kardeşimizi anladığımız sürece, kendimizi onun yerine koyduğumuz sürece, çocuklarımızı onun yerine koyduğumuz sürece bu hataya düşmeyeceğiz.” “Siyasette ve hayatta empati çok önemlidir, onu kim cennete veya cehenneme sokacak bilmiyorum ama her zaman empati kurmayı bilen insanın günah işlemeyeceğini söylemişimdir.”