İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’ndeki kirlilik sorununa çözüm bulmak için çalışmalarını hızlandırdı. İzmir Körfezi’ne ilişkin seminerin ardından İZSU Genel Müdürlüğü, bir yandan Körfez’in temizliği ve korunmasına ilişkin uzman, akademisyen ve bürokratların farklı görüşlerini değerlendirdi, diğer yandan yetkili ve yetkili bakanlıklardan alınan izinlerin ardından harekete geçti. İzmir Körfezi’nde tarama faaliyetlerine başlandı. Körfez. Körfez’e açılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve kurum yetkililerinden bilgi aldı. İlk etapta Peynircioğlu deresinde yaklaşık 100 bin m³, Çiğli kesiminde yaklaşık 600 bin m³ olmak üzere toplam 700 bin metreküp tarama yapılacak. İZSU Genel Müdürlüğü bu çalışmaları 440 milyon liralık yatırımla gerçekleştirecek.
“KÖRFEZ BİZİM KÖRFEZİMİZDİR”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr., İzmir’in uzun süredir konuştuğu Körfez kirliliğine karşı temizlik kampanyası başlattığını söyledi. Cemil Tugay, şunları söyledi: “Körfez’in deniz tabanı temizliğine ihtiyacı var. Suyun temizlenmesi için alttan temizlik yapılması gerekmektedir. Uzun süredir Körfez su yollarından kaynaklanan atıklarla mücadele ediyoruz. Hem çamur hem de çöp geliyor. Bunlar İzmir’in tarihi boyunca Körfez’de birikmiş unsurlardır. Bu da Körfez’in temizlenmesini engelliyor. Bugün Peynircioğlu deresinin körfeze kavuştuğu yerde dibini temizliyoruz. Önümüzdeki günlerde diğer bölgelerde de akışın önlenmesi için çalışacağız. Bugün faaliyete geçen gemimize dün öğleden sonra İzmir Liman Başkanlığınca izin verildi. Bugün saat 09:00’da çalışmalarımıza başladık. Temizleme çalışmalarımız 2 adet tarama gemisi ve oluşan çamuru taşıyan 6 adet gemi ile devam edecektir. Bu çalışma Körfez’deki dolaşımı sağlayacak. Ayrıca yosun oluşumunu da önleyecektir. Yaptığımız bu çalışma aslında Bakanlığın yapması gereken bir çalışmaydı. Ama önemli değil. Eğer Bakanlık bu durumu görmüyorsa biz bir şey yapamayız. Körfez bizim körfezimizdir. Körfez temizlenene kadar tüm birimlerimizle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. “İlk hedefimiz Körfez’de yosun oluşumunu ve kötü kokuyu önlemek” dedi.
“BÜTÜN ÇALIŞMALARIMIZ KÖRFEZ’E KATKI SAĞLAYACAK”
Başkan Dr., Körfez temizleme çalışmalarını etkileyecek birçok projeyi hayata geçirdiğini söyledi. Tugay, şunları söyledi: “Çiğli’nin dördüncü etabında çalışmalarımız devam ediyor. Nisan ayında tamamlayacağız. Biz bununla yetinmeyeceğiz ve 5. etabı da gerçekleştireceğiz. Yağmur suyu ve kanal ayırma çalışmalarımızı yeni sözleşmelerle yürütüyoruz. Bu yıl şehir merkezinde en zorlu ilk 41 kilometrelik yağmur suyu ayrıştırmasını gerçekleştireceğiz. Yapacağımız tüm çalışmalarla Körfez’e büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Bizim için en çok üzerinde çalıştığımız konu bu. Özellikle İzmirli vatandaşlarımızın bu çabaya destek vermesi gerekiyor. Yağmur suyu giderlerinin temiz tutulması gerekmektedir. Su yolları kirlenmemelidir. Körfezi temiz tutma görevi her İzmirliye aittir. Bu duyarlılığı tüm vatandaşlarımızdan bekliyorum. Körfez bizim onurumuzdur, gözbebeğimizdir. Meslektaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Çalışma iki aşamada gerçekleştirilecek. İlk 180 günde Peynircioğlu deresinde yaklaşık 100 bin m³, Çiğli kesiminde yaklaşık 600 bin m³ olmak üzere toplam 700 bin metreküp acil tarama yapılacak. 700 bin metreküplük tarama çalışmalarının maliyeti 440 milyon lira olacak. Ayrıca geri kalan ikinci fazda da 1 milyon 800 bin metreküp dip çamurunun taranması için 2025 yılında ihale yapılacak. Bu nedenle İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi’nde 2 milyon 500 bin metreküp dip tarama çalışması yapacak.
Körfez ve dere ağzının taranması, Körfez’deki su kalitesini artıracak, 20 cm derinliğe kadar inen körfezde kara kökenli noktalardan taranan malzemelerin kaldırılmasıyla körfezin akıntı hızı ve kirliliği azalacak.