İsviçre: Netanyahu’yu ülkeye gelirse tutuklayacağız – Son Dakika Dünya Haberleri

Federal Adalet Dairesi İletişim Başkanı Ingrid RyserAA muhabiri, “UCM, İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında Gazze dahil Filistin topraklarında işledikleri iddia edilen savaş suçları nedeniyle tutuklama emri çıkardığını duyurdu. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu kararın ülkeler tarafından uygulanması?” Soruyu yazılı olarak yanıtladı.

ICC’nin İsviçre yasal dayanağı Roma TüzüğüRyser, 2001 yılında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni onayladığını hatırlatarak, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni, onun bağımsızlığını ve her durumda cezasızlıkla mücadelesini desteklediğinin altını çizdi.

titriyor, “İsviçre, Roma Statüsü’ne taraf olarak ICC ile işbirliği yapmakla yükümlüdür. ICC ile işbirliği yapma yükümlülüğü kapsamında İsviçre, prensip olarak ICC’nin buna uygun bir tutuklama emri veya buna dayalı bir tutuklama talebi çıkarmasını ve gerekli işlemleri başlatmasını bekler. UCM’ye teslim prosedürü “Benyamin Netanyahu ve diğer sanıkların bu duruşma sırasında İsviçre’ye girmeleri halinde tutuklanması gerekecek.” değerlendirmesini yaptı.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı Medya Direktör Yardımcısı göğüs dekoltesi İsviçre’nin 21 Kasım 2024 tarihli ICC kararlarını dikkate aldığını beyan ederek, “İsviçre, ICC’nin bağımsızlığına saygı duyuyor ancak bu kararlar hakkında yorum yapmıyor.” dedi.

NE OLDU?

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Gazze’de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle 21 Kasım 2024’te tutuklama emri çıkardığını duyurdu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant’ı 8 Ekim 2023 ile en az 20 Mayıs 2024 tarihleri ​​arasında hapis cezasına çarptırdı. Gazze’de sivillere yönelik saldırılar düzenlemek, insani yardımları engellemek, sivilleri açlığa mahkûm etmek ve diğer insanlık dışı eylemlerde bulunmak suçluyor.

REAKSİYONLAR

Netanyahu’dan ICC kararına ilişkin açıklama “Yahudi karşıtı” ve mahkemenin meşruiyetini reddetti.

Beyaz Saray, mahkemenin İsrail üzerinde yetkisi bulunmadığını ileri sürerek ICC’nin kararını reddetti.

Birleşik Krallık ve Hollanda ABD ve Arjantin gibi bazı ülkeler ICC’nin kararına saygı duyacaklarını söylerken, ABD ve Arjantin gibi ülkeler kararı eleştirdi ve İsrail aleyhine taraflı bulduğunu söyledi.

YASAL SÜREÇ

ICC’nin tutuklama emirleri Mahkemenin 124 üye devleti için bağlayıcıdır. Bu ülkeler kendi topraklarına girmeleri halinde Netanyahu ve Gallant’ı tutuklamak zorundalar. Ancak İsrail ve ABD, ICC üyesi olmadıkları için bu yükümlülükten muaftır.

ICC’nin bu kararı, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları üzerindeki uluslararası hukuki ve siyasi baskıyı artırdı. Bu nedenle Netanyahu ve Gallant’ın uluslararası seyahatleri sınırlı olabilir ve İsrail’in uluslararası ilişkilerinde yeni zorluklar ortaya çıkabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir