AA
Oluşturulma tarihi: 30 Ekim 2024 11:47
Cumhurbaşkanlığı 2025 Programına göre, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentsel dönüşümü teşvik eden ve toplumsal bilinci artıran programların uygulanmasına hız verildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yeni yerleşim alanları olarak kullanılmak üzere 70 ilde 60 bin hektarlık rezerv yapı alanı belirlendi.
“Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı 2025” AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından kentsel dönüşümü teşvik eden ve toplumsal bilinci artıran programların uygulanmasına hız verildi.
Bu nedenle, 5500 sayılı kanun kapsamında. 6306 Afet Riskli Bölgelerin Dönüşümü Hakkında Kanun kapsamında 59 ilde 282 afet riskli alan, 38 ilde 184 kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı, 11 ilde 21 yenileme alanı ilan edildi.
Ayrıca 70 ilde yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere 60 bin hektarlık rezerv yapı alanı belirlendi.
Riskli yapıların tespiti konusunda Bakanlıkça yetkilendirilmiş üniversiteler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, tüzel kişiler, yapı denetim kuruluşları ve inşaat laboratuvarlarının da aralarında bulunduğu 1571 kurum ve kuruluş görevlerini yürütmektedir.
Bu kurum ve kuruluşlar tarafından 1 milyon 50 bin 287 bağımsız birim riskli yapı olarak sınıflandırılırken, kentsel dönüşüm ve dönüşüm alanları kapsamına alınan bağımsız birim sayısı da 2 milyon 223 bin 42 oldu.
ABD KAMPANYASININ YARISINDA 1,8 MİLYAR DESTEK SAĞLANDI
Özellikle İstanbul’da kentsel dönüşümü teşvik eden programların uygulanması hızlandırıldı.
Bu bağlamda 22 Şubat 2024 tarih ve n. 8189 sayılı Kanun ile İstanbul’da gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında parselde bulunan gerçek veya tüzel kişilere hibe, kredi ve tahliye yardımı dahil olmak üzere inşaat yardımı yapılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
Karar doğrultusunda yararlanıcılara 700 bin lirası sübvansiyon, 700 bin lirası kredi ve 100 bin lirası tahliye desteği olmak üzere toplam 1,5 milyon lira destek verilecek.
Yarısı Bizde kampanyası kapsamında toplam 1.515 bağımsız bölüme 1,8 milyar lira destek verildi.
Afet ve risk taşıyan alanların ve bu alanlar dışındaki riskli yapıların sağlıklı ve güvenli yaşamı esas alacak şekilde dönüştürülmesine yönelik uygulamaların etkinleştirilmesi ve yaygınlaştırılması temel amaçtı.
Bu kapsamda kentsel dönüşümün bütünsel bir bakış açısıyla, şehrin dokusuna, estetiğine ve kimliğine uygun yerinde dönüşüm anlayışıyla gerçekleştirilmesi sağlanacak.
Kentsel dönüşüm strateji belgelerinin hazırlanması zorunlu hale getirilecek.
Kentsel dönüşüm uygulamalarına ilişkin proje verilerinin ulusal ölçekte izlenebilmesini sağlayacak bilgi sistemi altyapısı geliştirilecektir.
Olası bir Marmara depremine karşı risk altındaki yapı stoğunun yenilenmesi için gerekli çalışmalar hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilecek. İstanbul’da yürütülen Yarısı Bizden kampanyası da devam edecek.