İspanyolca mı Fransızca mı? Sülün Adası’nın yönetimi yeniden Fransızların eline geçti

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İki yılda bir düzenlenen Devir Teslim Günü, Fransa ve İspanya’nın ortak yönettiği 200 metre uzunluğundaki bu adayı ziyaretçilerin ziyaret edebildiği ender günlerden biri.

REKLAM

Dünyanın müştereken denetlenen en küçük bölgesi olan Sülün Adası (Faisans), iki yılda bir devredilmek üzere 31 Temmuz’da İspanya’dan Fransız egemenliğine geçecek.

İspanya’nın Irun ve Fransa’nın Hendaye şehirleri, adayı istikrara kavuşturmak için bir dizi koruyucu önlemle yılın altı ayı boyunca adanın korunmasından sorumludur.

1 Şubat’tan 31 Temmuz’a kadar İspanya, birden fazla egemen gücün resmi olarak eşit olarak paylaşmayı kabul ettiği siyasi bölgeyi ifade etmek için kullanılan bir terim olan “kat mülkiyetine” sahip olacak. Geri kalan altı ay boyunca bu küçük adanın yönetimi Fransa’ya geçiyor.

Sülün Adası, 1618-1648 Otuz Yıl Savaşları sonunda iki ülke arasında imzalanan ateşkesin ardından yeni sınır bölgeleri oluşturmak için tarafsız bölge olarak seçildi.

200 metre uzunluğundaki ada barışın metaforuna dönüştürüldü.

Sülün adasının adının tarihçesi

Adanın birçok ismi var. Roma döneminde Bask dilinde geçiş veya adım anlamına gelen “Pausoa” olarak biliniyordu.

Fransızlar daha sonra onu “köylü” anlamına gelen “Paysans” olarak tercüme etmişler ve daha sonra “sülün” anlamına gelen “Faisans” olarak değiştirmişlerdir.

Bask Bölgesi turizm web sitesinde “Bask dilinde bazıları burayı Konpantzia olarak adlandırmaya devam ediyor. Bu isim hiç şüphesiz 17. yüzyılda adada gerçekleşen toplantılardan geliyor.” diye okuyoruz.

Bazı durumlarda ziyaretçilerin adaya girmesine izin verilmektedir. İzinler, adanın bayraklara, delegelere, diplomatlara ve görkemli resmi törenlere sahne olduğu iki yılda bir düzenlenen devir teslim günlerini kapsıyor.

Kat mülkiyeti statüsü olan başka bölgeler var mı?

Avrupa’da Konstanz Gölü Avusturya, Almanya ve İsviçre arasında paylaşılmaktadır.

Moselle Nehri ve kolları Sauer ve Our, Almanya ve Lüksemburg tarafından paylaşılıyor.

Ayrıca Kolombiya ile Jamaika arasında 1993 yılında varılan ikili anlaşmayla kurulan ancak 1994 yılında yürürlüğe giren Ortak Rejim Bölgesi de bulunmaktadır.

Abyei bölgesi aynı zamanda Güney Sudan ile Sudan arasındaki çatışmalara da sahne oluyor.

Fonseca Körfezi aynı zamanda Honduras, El Salvador ve Nikaragua tarafından paylaşılan üçlü bir apartman dairesidir.

Antarktika, 1959 Antarktika Antlaşması’nı imzalayan 28 ülke tarafından yönetilen, son fakat aynı zamanda en büyük ve en önemli kıtasal mülkiyet olarak bilinir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir