Milli Eğitim Bakanı, yasaya uymayan Fransız okulları hakkında işlem yapılacağını duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye’deki iki Fransız okulunun hukuki statüsüne ilişkin anlaşmazlık konusunda Fransa ile müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

REKLAM

Türkiye’de eğitim veren iki Fransız okulunun hukuki statüsü konusunda çıkan anlaşmazlığın ardından Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu okulların “yasal mevzuata” uymaması halinde “işlem yapılacağını” açıkladı.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısı öncesinde basına konuşan Tekin, şunları söyledi: “Yasal mevzuatımız var. Uluslararası anlaşmalar var. “Bu okulların yasal statüye ulaşmasını istiyoruz” dedi.

Bakan Tekin, bu okulların mevzuatta yeri olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Bizim istediğimiz, Anayasamızın 90. maddesi çerçevesinde ülkelerle uluslararası anlaşmalarımız var. Bu okulların yasal statüye kavuşması için uluslararası anlaşma imzalanmasını istiyoruz. Ülkelerin de uluslararası anlaşma imzalamasını istiyoruz.” “Yasal dayanağı olmayan bu 12 okulun, iki ülkenin uluslararası bir anlaşma üzerinde karşılıklı mutabakata varması temelinde konuşacağını düşünüyoruz” dedi.

“Fransa ile müzakereler devam ediyor”

Fransa ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Tekin, “Uluslararası bir anlaşma yapıldı ve biz de ortak ülke olarak Türk vatandaşlarımızın çocuklarının eğitim hakkını ve kendi kültürünü bilmesi için bir anlaşma yapmaya çalışıyoruz.”

Türkiye’deki Fransız Büyükelçiliğine bağlı Charles de Gaulle ve Pierre Loti liseleri, Yurtdışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetilmektedir. Okulun eğitimle ilgili kararları doğrudan AEFE tarafından alınır ve denetlenir. Müfredat dünya çapındaki AEFE eğitim kurumlarıyla anlaşarak düzenlenmektedir.

Her iki Fransız okulunun da Türkiye’den resmi onayı bulunmuyor. Bu nedenle bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi olarak tanınmamakta ve verdikleri diplomaların Türkiye’de karşılığı bulunmamaktadır.

Müzakerelerin devamı için Fransız heyetinin 17 Temmuz’da Türkiye’ye giderek Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüşeceği açıklandı.

Krizin bu ayın başında patlak vermesiyle birlikte, bu okullarda okuyan Türk öğrencilerin velileri, çocuklarının geleceğiyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Euronews’e verdikleri röportajda veliler, “çocuğun yüksek yararı” ilkesine saygı gösterilmesini ve Fransız ve Türk yetkililer arasında krizin çözümüne yönelik müzakerelerde Türk öğrencilerin cezalandırılmamasını istediklerini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir