Küresel piyasalarda bu haftanın odak noktası Fed’in faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın sözlü yönlendirmesi oldu.
Fed, referans faiz oranını son 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 seviyesinde sabit tuttu. Bankadan yapılan açıklamada, son aylarda yüzde 2’lik enflasyon hedefine yönelik ilerleme kaydedilmediği belirtildi.
FED FAİZ İNDİRİMİNE NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell düzenlediği basın toplantısında faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğinin sinyalini verdi.
Bu yılki verilerin pek güven vermediğine dikkat çeken Powell, “Daha önce de söylediğim gibi enflasyon verileri beklenenin üzerinde çıktı. Bu kadar güvenin gelmesi muhtemelen beklenenden daha uzun sürecek.”
Powell, politika odağının para politikasının ne kadar sıkı tutulacağı konusu olduğunu belirterek, “Bir sonraki politika hamlesinin faiz artırımı olması ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorum” dedi. dedi.
Fed Başkanı Jerome Powell’ın politika metni ve açıklamalarından alınan sinyaller küresel piyasalarda fiyatların belirlenmesini zorlaştırsa da ABD’nin faiz indirimine gideceğine dair verilerin etkisiyle bankanın yakın gelecekte faiz indirimine başlayabileceğine dair beklentiler arttı. büyüme yavaşlıyor.
Piyasalarda bankanın eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 63’ten yüzde 68’e yükseldi.
Bu gelişmelerle birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 17 baz puan düşerek 4,5030’a geriledi. Dolar endeksi yüzde 1 düşüşle 105,03’e geriledi.
Ons altının fiyatı haftayı %1,5 düşüşle 2.302,25 dolarda tamamladı.
Orta Doğu’da gerilimin azalmasıyla Brent petrolün varil fiyatı %6,1 düşüşle 82,7 dolara geriledi.
NEW YORK HİSSE SENEDİ POZİTİF
ABD’de açıklanan istihdam verilerinin Fed’in faiz oranlarını daha uzun bir süre yüksek seviyelerde tutacağına dair artan endişeleri hafifletmesi ve artan bütçe sezonunda kurumsal kârlılığın çoğunlukla beklentilerden iyi olması nedeniyle New York Borsası’nda olumlu bir trend gözlendi. ABD’de.
ABD’de açıklanan makroekonomik verilere göre, nisan ayında ülkede tarım dışı istihdam 175 bin kişi ile beklentilerin altında artarken, işsizlik oranı da yüzde 3,8’den yüzde 3,9’a yükseldi.
Fed’in yakından takip ettiği ortalama saatlik ücretler de beklentilerin altında %0,2 arttı.
İş raporu, sıkı işgücü piyasasında bir miktar soğuma yaşandığını ortaya koydu.
ABD’de ilk kez işsizlik yardımına başvuranların sayısı 27 Nisan’da sona eren haftada değişmedi ve 208.000 ile beklenenin altında kaldı.
Ülkede tarım dışı işgücü verimliliği bu yılın ilk çeyreğinde %0,3 ile beklentilerin altında artarken, Fed’in takip ettiği enflasyon göstergelerinden birim işgücü maliyetleri aynı çeyrekte %4,7 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. . dönem.
Öte yandan ABD’de yoğunlaştırılmış bütçe sezonu devam ediyor. Amerikalı e-ticaret devi Amazon, yılın ilk çeyreğinde gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre %13 artarak 143,3 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Gelirleri beklentilerin üzerinde gelen şirketin hisseleri bu hafta yüzde 3,5’un üzerinde değer kazandı.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle protesto ve boykot kampanyalarına maruz kalan şirketlerden biri olan Starbucks’ın gelirleri Ocak-Mart döneminde düştü. Beklenenin altında mali sonuçlar açıklayan kahve zincirinin hisseleri bu hafta yüzde 17’den fazla kayıp yaşadı. Çip şirketi AMD’nin hisseleri %4’ten fazla düştü.
Apple’ın geliri, yıllık %4 düşüşe rağmen piyasa beklentilerinin üzerinde 90,8 milyar dolar oldu. Şirket ayrıca 110 milyar dolarlık hisse geri alımını da duyurdu. Apple’ın hisse senedi fiyatı haftayı %8’in üzerinde yükselişle kapatırken, mali sonuçlarının beklenenden iyi gelmesinin ardından Qualcomm hisseleri %8’den fazla değer kazandı.
ABD Hazine Bakanlığı bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin borç tahminini 243 milyar dolara çıkardığını açıkladı.
Açıklamada, haziran ayı sonunda nakit bakiyesinin 750 milyar dolara ulaşmasının beklendiği, kredi tahmininin ise Ocak ayında açıklanan tahminden 41 milyar dolar daha yüksek olduğu belirtildi.
Öte yandan Tesla, Çinli yetkililerin ülkenin veri güvenliği gerekliliklerini geçtikten sonra arabalarına yönelik kısıtlamaları kaldırdığını bildirdi. Böylece Tesla hisseleri, şirketin en büyük ikinci pazarı olan Çin’de yakında otonom sürüş teknolojisini tanıtacağına dair artan beklentilerin ardından %7’den fazla değer kazandı.
Hollandalı elektronik şirketi Philips’in hisseleri de, şirketin bazı uyku apnesi cihazlarının geri çağrılmasıyla ilgili tazminat talepleri nedeniyle 1,1 milyar dolarlık anlaşmaya varmasının ardından yaklaşık %27 arttı.
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın medya şirketi Trump Media & Technology Group’un hisselerinin yüzde 15’ten fazla değer kazanması da dikkat çekiyor.
Bu gelişmelerle birlikte New York Borsası’nın Nasdaq endeksi yüzde 1,55, S&P 500 endeksi yüzde 0,57, Dow Jones endeksi ise yüzde 1,14 arttı.
Gelecek hafta Çarşamba günü toptan stoklar, Perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları, Cuma günü Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve Hazine bütçe dengesi takip edilecek.
AVRUPA ÇANTALARI İNGİLTERE DIŞINDA ESAS OLARAK SATIŞA SUNULMUŞTUR
İngiltere hariç Avrupa borsalarında düşüşler yaşandı.
Analistler, bölgede açıklanan verilerin enflasyonla mücadelede sona yaklaşıldığına dair sinyal vermeye devam ettiğini ve bankacılık yetkililerinden Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) önümüzdeki dönemde alması gereken tedbirlere ilişkin sözlü uyarıların devam ettiğini belirtti.
Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Avro Bölgesi enflasyonunun %2’ye dönme yolunda olduğunu ancak bu sürecin inişli çıkışlı olacağını ve jeopolitik gerilimlerin fiyat artışları üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğunu söyledi.
Hollanda Merkez Bankası Başkanı ve ECB üyesi Klaas Knot da bankanın Haziran ayındaki ilk faiz indirimi aşamasından sonraki sürece ilişkin “belirli bir zaman planına ilişkin önceden bir taahhüt bulunmadığını” söyledi.
Bir diğer ECB üyesi Pierre Wunsch ise şöyle konuştu: “Her toplantıda faiz oranlarını düşüreceğimizi söylememeliyiz.” Temmuz ayında yapılacak ikinci bir faiz indiriminin, aşırıya kaçabilecek bir fiyat revizyonuna yol açabileceği konusunda uyardı.
Öte yandan Almanya’da açıklanan verilere göre Mart ayında %2,2 seviyesinde gerçekleşen yıllık enflasyon geçen ay değişmeyerek Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyesinde kaldı. Tüketici fiyatları (TÜFE) endeksi ise 0,5 artışla beklentilerin altında kaldı. Aydan aya %.
Analistler, bölge genelinde açıklanan İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin 50 seviyesinin altında kalsa da beklenenin üzerinde geldiğini ve ‘ekonomik aktiviteye’ ilişkin olumlu sinyaller verdiğini söyledi.
Nisan ayında imalat PMI’ı Almanya’da 42,5 ve Euro Bölgesi’nde 45,7 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
Bu gelişmelerle birlikte bu hafta İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,90, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,88, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 1,81 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,62 düştü. .
Önümüzdeki hafta Pazartesi günü, Almanya ve Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü PMI’ları, Euro Bölgesi’nde üretici fiyat endeksi (ÜFE), Salı günü Almanya’da sanayi siparişleri, Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, Çarşamba günü Almanya’da sanayi üretimi, Perşembe günü BoE faiz oranı. Kararı Cuma günü İngiltere’deki büyüme takip edecek.
Analistler, BoE’nin gelecek hafta faiz oranlarını sabit tutmasının beklendiğini ancak Haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini söyledi.
ASYA HİSSELERİ ESAS OLARAK ALINDI
Bu hafta Asya borsalarında olumlu bir trend ortaya çıktı.
Hafta başında 160,24’ü test eden ve Haziran 1986’dan bu yana ilk kez 160’ı aşan dolar/yen paritesi, Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve ABD Merkez Bankası’nın olası müdahalesi nedeniyle haftayı yüzde 3,1 düşüşle kapattı. Doların ana para birimleri karşısında değer kaybı 153,00’de sona erdi.
Analistler, Japonya Merkez Bankası’nın olası son müdahalesinin yaklaşık 20 milyar dolar tutarında olabileceğini söyledi.
Öte yandan Çin’de açıklanan verilere göre imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan ayında 50,4 ile beklentileri aşsa da önceki aya göre yavaşlama gösterdi. Aynı dönemde ülkenin hizmet sektörü PMI’ı 51,2 ile beklentilerin altında kalırken, bileşik PMI 51,7 olarak gerçekleşti. Caixin’in imalat PMI’ı 51,4 seviyesindeki tahminlerin üzerinde gerçekleşti.
Japonya’da açıklanan verilere göre Mart ayında işsizlik oranı %2,6’ya yükselirken, önde gelen sanayi üretimi %3,8 ile beklentilerin üzerinde arttı.
Bu gelişmelerle haftalık bazda Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,79, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,77, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 4,67 ve Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,52 oranında değer kazandı. .
Gelecek hafta Perşembe günü Çin’in dış ticaret dengesi, Cuma günü ise Japonya’nın dış ticaret dengesi izlenecek.
HİSSELER GÜNÜ REKORLA KAPATTI
Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi, haftayı 3,64 puanlık yükselişle 10.276,88 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirerek rekor yüksek seviyesi olan 10.286,57 puana ulaştı.
Dolar/TL haftayı önceki kapanışın %0,44 altında 32,33372 seviyesinde tamamladı.
İslam Kalkınma Bankası’nın (İKB) 50’nci kuruluş yılı münasebetiyle Riyad’da düzenlenen yıllık İKB toplantıları kapsamında “Valiler-Türkiye Diyaloğu” oturumu gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin birçok gelişmekte olan ülkeye göre çok daha iyi bir performansa sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türk kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 29,5 ile gelişmekte olan ülkeler ortalamasının yarısından az. ” Piyasalar.” dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, kredi notu görünümünü de “pozitif” olarak korudu.
Önümüzdeki hafta Pazartesi günü reel efektif döviz kuru, Çarşamba günü Hazine nakit dengesi, Cuma günü işsizlik oranı ve sanayi üretimi takip edilecek.
Analistler, BIST 100 endeksinde teknik olarak 10.300 ve 10.400 seviyelerinin direnç, 10.200 ve 10.100 puanlarının ise destek olduğunu kaydetti.