İsrail’de Netanyahu hükümetine karşı her cumartesi düzenlenen protestolar bu hafta da aynı gün geniş katılımla devam etti. Hükümet karşıtı gruplara katılan onbinlerce kişi, Gazze’deki savaşa ve tutukluların geri dönüşüne karşı siyasi iradenin kayıtsızlığını eleştirerek, ülke tarihinin “en sağcı hükümetin” istifasını ve erken seçim talebinde bulunarak protestolarını yineledi. .
Hükümetin istifası ve mahkumların iadesi çağrısında bulunan gösteriler, Tel Aviv, Hayfa ve Biressebi’nin (Bersheva) yanı sıra ülkenin çeşitli yerlerinde ve Netanyahu’nun ikametgahının bulunduğu kuzeydeki Caesarea kentinde gerçekleşti. ve Batı Kudüs.
Protestoların merkezi, akşam on binlerce İsraillinin toplandığı ve Netanyahu hükümetinin yargı kurallarına karşı yapılan gösterilerin sembolü haline gelen, başkent Tel Aviv’de polisin demir bariyerlerle kapattığı Kaplan Caddesi oldu.
İsrail bayrakları taşıyan binlerce protestocu, Başbakan Netanyahu ve hükümetinin siyasilerine yönelik pankart, pankart ve pankartlar taşırken, aktivistler de sokağa kurulan platformda hükümeti eleştiren konuşmalar yaptı.
PROTESTOCULAR “GÜÇLERİ BIRAKIN” diye bağırdılar!
Gazze Şeridi’ndeki İsrailli mahkumların yakınları da Netanyahu’yu ve onun yakınlardaki Savunma Bakanlığı nezdinde yönettiği hükümeti eleştirdi.
Davul ve ıslık çalarak mahkumlara bir an önce evlerine dönmeleri çağrısında bulunan protestocular, “Herkes evine!”, “Yardım edin!” yazılı pankartlar taşıdı ve Netanyahu’yu suçlayan sloganlar attı. Protestocular, “(Netanyahu) Bibi’yi (mahkumları) serbest bırakın” diye bağırdılar.
Hükümet karşıtı protestocular Kaplan Caddesi’nden bakanlık binası önünden uzaklaşarak, tutuklu takası çağrısı yapan göstericilerle protestolarına devam etti.
Binlerce protestocudan oluşan bir grup kentte ilerleyerek bazı sokaklarda trafiği engelledi.
HAFYA VE NETANYAHU’NUN EVLERİ ÖNÜNDE GÖSTERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ!
İsrail’in eski başbakanı ve ana muhalefet lideri Lair Yapid, sahil kenti Hayfa’da binlerce İsraillinin katıldığı mitingde şunları söyledi: “Bu hükümet bir devlet değil. Şimdi seçim yapmalıyız. mahkumları, askerleri, yerlerinden edilmişleri evlerinden ve İsrail Devleti’ni kurtarmak için.” Gereklidir.” dedi.
Binden fazla protestocu, İsrail bayrakları, davullar ve düdükler taşıyarak Netanyahu’nun kuzeydeki Caesarea kentindeki kişisel konutu çevresinde toplandı. Hükümetin istifası ve tutukluların Gazze Şeridi’ne iadesi için bir an önce anlaşma imzalanmasını isteyen İsrailliler, ülkenin birçok yerinde yol ve kavşakları kapattı.
Hamas, 13 Nisan’da İsrail’le yapılan ateşkes teklifine cevabını Mısır ve Katar’a ilettiğini açıklamıştı.
İsrail başbakanlığı da Hamas’ın tepkisinin genel olarak olumsuz olduğunu söyledi. Hamas Siyasi Bürosu üyesi ve Batı Şeria yetkilisi Zahir Cebbarin, “Gerçek bir anlaşma olmadan kesinlikle İsrailli esirleri teslim etmeyeceklerini” söyledi.
İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail ve uluslararası toplum tarafından Hamas’la siyasi nedenlerden dolayı esir değişimi anlaşması yapmamakla suçlanıyor. Aşırı sağ Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in de aralarında bulunduğu Netanyahu hükümetinin önde gelen isimleri, mahkumların İsrail’in birinci önceliği olmaması gerektiğini ve Hamas’ı yok etmenin daha önemli olduğunu savunuyor.
Bazı tutuklu yakınları, sosyal medyada Netanyahu destekçilerinden aldıkları tepkilerin yanı sıra, hükümete çağrıda bulunan gösteriler sırasında da fiziksel saldırıya uğradıklarını söylüyor.
İsrailli yetkililere göre Gazze Şeridi’nde bazıları canlı, bazıları ölü olmak üzere 130’dan fazla İsrailli tutuklu bulunuyor. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında öldürülen İsrailli tutuklu sayısının 70’i aştığını duyurdu.
Gazze’deki İsrailli tutukluların yakınları, Hamas’la siyasi anlaşma yapılması ve yakınlarının serbest bırakılması yönünde çağrıda bulundu ve hükümeti onların taleplerine kayıtsız kalmakla suçladı.
İsrail’in Gazze’ye yaklaşık 7 aydır aralıksız devam eden saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 34 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, 78 bine yakın kişi de yaralandı. İnsan hakları kuruluşlarına göre, İsrail’in 16 yıldır uyguladığı ablukanın ardından toprak işgaline ve ağır bombardımana maruz kalan 360 kilometrekarelik 2,3 milyon Filistinli, 21. yüzyılın en büyük insani felaketlerinden birini yaşıyor.
(AA)